APK voor je leiderschap

mei 6, 2020

APK voor je leiderschap
Een blog over je inzichten meenemen in de dagelijkse realiteit
auteur: Arlette Bout

Scroll naar beneden voor de Podcast

Herken je je in het volgende verhaal? Je hebt een ontzettend mooie of handige opleiding, cursus of training gevolgd. Vol enthousiasme kom je weer op je werk met het vaste voornemen om alles wat je hebt geleerd ook te gaan toepassen.

Maar dan… De realiteit op je werk haalt je in. Want in de cursus was er de rust en de ruimte om in gesprek te gaan en met je gesprekspartner te onderzoeken hoe je de oefeningen het beste kon uitvoeren en vertalen naar je werk. Je maakte een nieuwe strategie en díe zou gaan werken.

Maar ja, je werk is nu eenmaal hectisch. In plaats van bezig te zijn met rust en reflectie, kun je weer overal brandjes blussen en blijven je collega’s, andere afdelingen of klanten je bestoken met vragen en laten ze je geen enkel moment met rust. E-mailterreur, What’sAppgeweld en meer van dat soort zaken.

Al je goede bedoelingen ten spijt, ze verdwenen als sneeuw voor de zon. Of misschien is het beeld van het strand treffender. Je inzichten, je dappere poging om ander gedrag te laten zien (waarmee je tijdens de training zo succesvol had geoefend) wordt door een golf in de branding weer mee de zee in gesleurd en gaat op in de rest van het water. Hellup!

Hoe houd je dit vast?

We krijgen veel van die vragen. Ook van Josanne die ons vroeg om er een keer een podcast aan te wijden. Hoe houd je de geleerde lessen vast, hoe neem je de inspiratie mee in je dagelijkse realiteit?

Eerlijk gezegd was dat voor mij ook altijd een uitdaging. Want het voelde af en toe als vechten tegen de bierkaai. Of als ik vastbesloten was om de wereld te verbeteren of de organisatie te veranderen, voelde het alsof ik als een dwaze Don Quichotte bezig was om de windmolens te bevechten. Hopeloos en de moed zakte dan in de schoenen. Het werkte niet en ik moest heel hard werken om overeind te blijven en om de goede dingen te blijven doen.

Wat werkt wel?

De competentie ‘bewustzijn’ is op dit punt erg belangrijk. “Rust en innerlijke harmonie zijn een basis voor een gebalanceerde geest. […] Regelmatig reflecteren op eigen gedachten en handelen. Alleen en met anderen. Spiegelen en voelen ‘hoe is het met mij?’. Een dienende leider is aandachtig en vertrouwend aanwezig, signalen oppikkend en daar naar handelend”. Ik schrijf dit bij het hoofdstuk over bewustzijn in mijn boek ‘Servant Leadership in 15 minuten’.

Dat betekent dat om het geleerde vast te houden en verder te ontwikkelen dagelijkse reflectie een van de eerste gewoontes is die je mag invoeren in je dagritme.

Afspraken maken met jezelf

Heel basaal een moment in je agenda inplannen waar je gaat reflecteren. Je maakt tenslotte afspraken met anderen, waarom dan niet met jezelf?

Praktische momenten zijn bijvoorbeeld:

Aan het begin van de dag: je kunt met een kwartier in de ochtend je intentie of je focus voor je leerproces bepalen. Waar ga je op de dag die gaat beginnen extra aandacht aan geven, welk gedrag, welke waarde, welk inzicht krijgt extra voeding van jou zodat het verder kan groeien?

Midden op de dag: tijdens de lunchpauze even in je eentje een wandeling maken en alvast terugkijken op de ochtend die net voorbij is, hoe ben je omgegaan met je leerwensen? En vooruitblikken en bepalen waar je in de middag op wilt letten. Het kan zoiets simpels zijn als bewust letten op je ademhaling in alle bijeenkomsten waar je bij bent. Onderzoeken hoe je ademhaling reageert en hoe je meer kunt ontspannen door middel van je ademhaling.

Aan het eind van de dag: je kunt je planning doornemen en wat je wel hebt gerealiseerd en wat nog niet. Dat is een evaluatie gericht op doen. Of je reflecteert op je eigen gedrag en hoe je gedachten zijn geweest, of je echt volledig aanwezig kon zijn in de ontmoetingen of dat je werd afgeleid. Reflecteren gebeurt op zijnsniveau. En dat is het niveau waarop leiderschap begint. De rest komt daaruit voort.

Het is net als het onderhoud voor je gebit. Als je eenmaal per jaar naar de tandarts gaat en je poetst je tanden niet dagelijks, dan heb je al snel een gebit met gebreken. Reparatie kost dan een veelvoud (in termen van tijd, geld en moeite) dan wanneer je dagelijks je gebit onderhoudt door te poetsen en te flossen en af en toe een mondhygiënist te bezoeken.

Bij ons kun je naast de trainingen ook voor regelmatig onderhoud terecht in de Broedplaatsen Servant Leadership. Deze bieden wij aan als een soort leiderschaps-APK.

Maar het gaat erom dat je het in je eigen werkomgeving ook gaat toepassen.

Hoe je dat het beste doet vertellen wij je in de podcast “APK voor je leiderschap”. Hierin delen wij onze onmisbare tips met jou. Praktisch uitvoerbaar en voedend voor jezelf en je team.

Beluister de Podcast ‘Servant Leadership in 15 minuten’ 

Beluister de Podcast ‘Servant Leadership in 15 minuten’ over dit onderwerp via Apple iTunes, Spotify of Google Podcast of direct hieronder. Vergeet je niet te abonneren want er komen snel meer afleveringen online met boeiende gesprekken en interessante gasten.

Misschien ook interessant

januari 23, 2024

Teamwaarden als bouwstenen voor gezonde en hechte teams

Teamwaarden vormen de bouwstenen voor een gezonde teamcultuur en spelen een cruciale rol in teamontwikkeling. Door te investeren in het definiëren, communiceren en naleven van deze waarden, kunnen teams gedijen in een omgeving die gebaseerd is op vertrouwen, samenwerking en gemeenschappelijk succes.

oktober 24, 2023

Loslaten om vooruit te komen

Oude beelden, patronen, en overtuigingen loslaten om vooruit te komen vraagt de moed om te starten en het ongemak wat erbij komt kijken te verduren. Stukje bij beetje loslaten en zo stap voor stap vrijer en autonomer worden als mens en als leider.

Servant leadership
in vijftien minuten

‘Servant leadership in 15 minuten’ is geen gewoon boek maar een echt doe boek. Het neemt je stapsgewijs mee langs de kenmerken van dienend leiderschap.

Inschrijven nieuwsbrief