Loslaten om vooruit te komen

oktober 24, 2023

Oude beelden en patronen onderzoeken
Loslaten om vooruit te komen

Wij mensen zijn gewoontedieren. We vinden houvast aan gewoonten, rituelen en gebruiken. Die geven ons ritme en rust. Rust is belangrijk om even uit de snelheid en hectiek van alledag te stappen. Het is als het ware de tegenhanger ervan.
In de topsport zijn rustperiodes van groot belang om de spieren en eigenlijk het hele lijf te kunnen laten herstellen.


Ook ons brein, onze geest heeft rust nodig. De vakantieperiode is daar uitermate geschikt voor.
Maar hoeveel tijd heb je eigenlijk nodig om echt te herstellen?

 

Stilte en vertragen

Kijken naar jezelf, reflectie, je patronen eens onderzoeken en onderscheid te maken in gezonde en versterkende gewoonten en ongezonde en verzwakkende patronen en gewoonten vraagt tijd. Vraagt stilte. En vertraging. En de meeste mensen gebruiken daar de vakantieperiode meestal niet voor.
Met gezin of partner, vrienden, familie zijn nu eenmaal niet de tijden om je terug te trekken. Dan ga je er juist op uit! Steden, bezienswaardigheden, festivals bezoeken. Je aandacht is naar buiten gericht.

Natuurlijk is het leuk en gezellig. Maar het slokt tijd en energie op. En het houdt je weg van jezelf en je eigen behoefte aan rust.
Tijd met jezelf doorbrengen is ook een uitdaging. Er is geen afleiding meer, niemand die je kan bezig houden of geruststellen. 

Ongemakkelijk

Als je durft te verstillen dan kan dat namelijk ook ongemakkelijk worden. De gedachten die je normaal gesproken kunt wegstoppen door je aandacht op anderen te richten krijgen nu de vrij baan. Verstillen en de aandacht op jezelf richten geeft ruimte aan verwerkingsprocessen. Dat kan het gaan schuren. Onafgemaakte zaken, twijfels, gedachten als “waarom heb ik toen niet…” of “had ik maar…” zorgen voor onrust van binnen. De vraag is dan wat je er op zo’n moment mee doet. Mag het er gewoon zijn? Je hoeft er namelijk helemaal niets mee op zo’n moment.

 

Ademen

Het enige, en echt het enige belangrijke op dat moment is blijven ademen. Natuurlijk kun je door die gedachten het gevoel hebben dat je bijna stikt, overweldigd wordt door een enorme vloedgolf en wordt meegesleurd de diepte in. Maar kijk eens wat er echt in het nu is. Kijk letterlijk om je heen. Je zít op de bank of in een stoel in de kamer, je kantoor of in de tuin. Je lígt niet in de zee en je wórdt niet meegesleurd. Het is niet waar in dit moment.

Je ervaart deze gevoelens wel, maar je bént ze niet. Het zijn de gevoelens die behoren bij oud zeer die voor deze gemoedstoestand zorgen.

Onderzoeken

Het is enorm de moeite waard om stap voor stap je oude beelden, patronen en overtuigingen te onderzoeken. Je beslist zelf welke over de houdbaarheidsdatum heen zijn en vervangen kunnen worden door helpende en versterkende overtuigingen en gedachten. Vertrouw erop dat je alleen dat doet wat je ook werkelijk aankunt.

Leer te voelen en je lijf als raadgever te vertrouwen. Voelt iets goed, onderzoek of het werkelijk goed is of dat het een afleiding is van iets wat belangrijker is. Voelt iets niet goed, onderzoek of het echt niet goed is of dat het oude angst is die zich laat horen.

Voelen

Laat de teugels van de controle die je tot nu toe als houvast hebt gehad een beetje vieren. Ga voelen wat er dan van binnen gebeurt, of het ongemak er werkelijk komt en of dat met bewust ademen weer rustig wordt.
Echt, loslaten betekent dat je vooruit kunt en dus kunt ontwikkelen en kunt groeien.

 

Loslaten en groeien

Daarom: leer los te laten, vertrouwen terug te krijgen en groei je eigen richting op. Vraag hulp of steun tijdens je groeiproces, maar vraag ze dan vooral om er voor je te zijn en niet om advies of om iets van je over te nemen. Kunnen leunen tegen iemand, even uitrusten, je eigen moment bepalen om weert verder te kunnen gaan, dát is persoonlijk leiderschap.

Hoe doe jij dat? Durf jij om hulp te vragen, durf je los te laten? Durf jij vooruit te gaan?

Welkom!

In onze Servant Leadership Practitioner laat je iedere keer weer los en krijg je nieuwe handvatten om vooruit te gaan. Inzichten en inspiratie als leidraad.
Wil je eerst meer weten, bel ons dan even. Of als je dat niet nodig hebt schrijf je dan meteen in. De voorjaarsgroep begint zich te vullen dus wees er snel bij en dan zien we je heel graag op 4 en 5 maart 2024 bij de start.

Welkom dus😊!

Misschien ook interessant

januari 23, 2024

Teamwaarden als bouwstenen voor gezonde en hechte teams

Teamwaarden vormen de bouwstenen voor een gezonde teamcultuur en spelen een cruciale rol in teamontwikkeling. Door te investeren in het definiëren, communiceren en naleven van deze waarden, kunnen teams gedijen in een omgeving die gebaseerd is op vertrouwen, samenwerking en gemeenschappelijk succes.

maart 1, 2023

Slappe slobberwijn of stevige vintage?

Dienend leiderschap in een notendop; is het een slappe slobberwijn of een krachtige vintage?

Servant leadership
in vijftien minuten

‘Servant leadership in 15 minuten’. Waarom zijn zoveel mensen naar zichzelf op zoek? Wat doen inspirerende leiders anders? Dit boek helpt je bij jouw reis naar dienend leiderschap.

Inschrijven nieuwsbrief