Wat je vindt mag je houden

september 25, 2013

 Is dat voor jou ook nog niet zo gemakkelijk? Iets NIET vinden van iemand? Voordat je het in de gaten hebt heb je al je mening en oordeel klaar en verlies je tegelijkertijd waardevolle informatie. “Lost & Found” dus.

Eerlijk gezegd betrap ik mezelf er af en toe ook nog  op. Gelukkig is het een zeldzaam verschijnsel geworden, maar toch. Bij veel mensen echter is het een gewoonte: direct iets vinden van hoe iemand praat, loopt, er uit ziet en wat iemand zegt.

Waarom zou je altijd iets moeten vinden van iemand? En het nog uitspreken ook? ‘Wat je vindt mag je houden’ of ‘als je iets vindt, breng het naar de politie, dan kan het bij de gevonden voorwerpen’. Wat zou dàt betekenen voor de onderlinge communicatie? En wat komt er voor een mening in de plaats? Het gaat dus over het loslaten van oordelen en vooropgezette en misschien wel vastgeroeste meningen.

En wat ben ik blij met de tegeltjeswijsheid die ik in het verleden iemand ooit hoorde uitspreken. Ik zou niet meer weten wie het is geweest, maar het heeft mij wel geholpen om mijzelf er aan te helpen herinneren dat de ander en ik er niets mee opschieten als ik iets blijf vinden van iemand. Daarin volharden is een ‘verloren’ kans voor mij en voor de ander.

Een tegeltjeswijsheid dus. Soms vind je kleine waardevolle dingen die iets toevoegen aan je leven. Soms in materiële zin, soms in immateriële zin.

Voor mij is het een uitdaging om in onze trainingen of workshops mensen dingen te laten vinden. Een soort ruilwinkel. We zorgen er voor dat ze hun meningen en oordelen achter kunnen laten en inspiratie vinden, artikelen of uitspraken om over na te denken en mee naar huis kunnen nemen.

Dan heet het voeding. Een nieuwe beweging op gang brengen, mensen niet meer laten zoeken, maar laten ‘vinden’. En hen zodanig inspireren dat ze ook anderen willen laten delen in wat zij hebben gevonden. Dus toch niet helemaal voor jezelf houden. Ik ben benieuwd hoe jij dat doet. Laat je het weten?

Voeding (laten) vinden doen we met elkaar in de Broedplaats Servant Leadership. Welkom!

Misschien ook interessant

oktober 6, 2020

Relatiemanagement in je Thuis B.V.

Veel mensen besteden veel tijd aan het opbouwen en onderhouden van relaties. In hun werk volgen ze communicatietrainingen, relatiemanagementopleidingen en hebben regelmatig voortgangsgesprekken met hun medewerkers. Maar hoe gaat dat thuis? In je eigen relatie run je je Thuis B.V. samen met je partner als een directieteam, maar echte aandacht over hoe je de ander […]

september 8, 2020

Veiligheid en vertrouwen in leiderschap: het geheim van Anton van Diermen

Loslaten is essentieel bij leiderschap. Of dat nu leiderschap in organisaties is, persoonlijk leiderschap of ouderschap. De mensen zijn je belangrijkste ‘asset’ in je organisatie. Investeren in hun ontwikkeling, aandacht geven aan hen als mens en een cultuur van vertrouwen creëren is terug te lezen in de cijfers: stijging van productie, minder fouten en dus […]

Servant leadership
in vijftien minuten

‘Servant leadership in 15 minuten’ is geen gewoon boek maar een echt doe boek. Het neemt je stapsgewijs mee langs de kenmerken van dienend leiderschap.

Inschrijven nieuwsbrief