Wat je vindt mag je houden

september 25, 2013

 Is dat voor jou ook nog niet zo gemakkelijk? Iets NIET vinden van iemand? Voordat je het in de gaten hebt heb je al je mening en oordeel klaar en verlies je tegelijkertijd waardevolle informatie. “Lost & Found” dus.

Eerlijk gezegd betrap ik mezelf er af en toe ook nog  op. Gelukkig is het een zeldzaam verschijnsel geworden, maar toch. Bij veel mensen echter is het een gewoonte: direct iets vinden van hoe iemand praat, loopt, er uit ziet en wat iemand zegt.

Waarom zou je altijd iets moeten vinden van iemand? En het nog uitspreken ook? ‘Wat je vindt mag je houden’ of ‘als je iets vindt, breng het naar de politie, dan kan het bij de gevonden voorwerpen’. Wat zou dàt betekenen voor de onderlinge communicatie? En wat komt er voor een mening in de plaats? Het gaat dus over het loslaten van oordelen en vooropgezette en misschien wel vastgeroeste meningen.

En wat ben ik blij met de tegeltjeswijsheid die ik in het verleden iemand ooit hoorde uitspreken. Ik zou niet meer weten wie het is geweest, maar het heeft mij wel geholpen om mijzelf er aan te helpen herinneren dat de ander en ik er niets mee opschieten als ik iets blijf vinden van iemand. Daarin volharden is een ‘verloren’ kans voor mij en voor de ander.

Een tegeltjeswijsheid dus. Soms vind je kleine waardevolle dingen die iets toevoegen aan je leven. Soms in materiële zin, soms in immateriële zin.

Voor mij is het een uitdaging om in onze trainingen of workshops mensen dingen te laten vinden. Een soort ruilwinkel. We zorgen er voor dat ze hun meningen en oordelen achter kunnen laten en inspiratie vinden, artikelen of uitspraken om over na te denken en mee naar huis kunnen nemen.

Dan heet het voeding. Een nieuwe beweging op gang brengen, mensen niet meer laten zoeken, maar laten ‘vinden’. En hen zodanig inspireren dat ze ook anderen willen laten delen in wat zij hebben gevonden. Dus toch niet helemaal voor jezelf houden. Ik ben benieuwd hoe jij dat doet. Laat je het weten?

Voeding (laten) vinden doen we met elkaar in de Broedplaats Servant Leadership. Welkom!

Misschien ook interessant

december 31, 2020

Loslaten, helen, transformeren en overgave

Loslaten, helen, transformeren en overgaveEen reflectie op afgelopen jaar De laatste dag van het jaar is aangebroken. Wie had kunnen bedenken dat het zo’n enorm turbulent jaar zou worden? Het stond in de sterren geschreven zeggen ze wel eens. Ik las dit najaar de astrologische voorspelling voor 2020 weer eens terug. Ik was hem eigenlijk […]

december 24, 2020

Het transformatiejaar

Het transformatiejaar 2020Nieuwsbrief december  De laatste nieuwsbrief van een bijzonder jaar. Het jaar 2020 stond al van te voren als transformatiejaar aangekondigd. En wát een transformatie is het geworden! Hoewel nog niet alles is afgerond en we nog geen vinkje achter “transformation completed” kunnen zetten, zijn we toch een aardig eind gevorderd. Kerstborrels Rond deze […]

Servant leadership
in vijftien minuten

‘Servant leadership in 15 minuten’ is geen gewoon boek maar een echt doe boek. Het neemt je stapsgewijs mee langs de kenmerken van dienend leiderschap.

Inschrijven nieuwsbrief