Verpletterend of duurzaam leiderschap?

december 1, 2012

Leiderschap is zo vaak in het nieuws. Voorbeelden van slecht leiderschap te over, kritiek daarop ook. Een dilemma waar veel leidinggevenden mee worstelen is dat ze tot op detail willen weten wat er gebeurt en waarom het niet gaat zoals ze hebben gezegd dat het het beste werkt. Hun medewerkers zijn eigenwijs en snappen er niks van. Ze moeten ook alles zelf doen, dat laten hun medewerkers ze duidelijk zien. Vinden zij… Controle en beheersen om daardoor de productie te verhogen was een uitvinding van Henry Ford. Hij was degene die auto’s in lopende band liet produceren. Toen een bijzondere vondst. Let wel toen… Gek genoeg hebben veel managers nog steeds Ford als voorbeeld voor hun manier van organiseren. Afgebakende werkterreinen, planning en control. Lijkt veel op LEAN organiseren. Weinig spannend, want in deze tijd leven we niet in fabrieken  en werken we niet veel meer aan een lopende band. Waarom zouden hoogopgeleide mensen dan op die manier moeten werken? Zij leren niks (ja, hoe het niet moet), groeien niet en komen niet toe aan het ontwikkelen van talent. Op deze manier verarmt een organisatie razendsnel. Overigens doet dit fenomeen zich ook op scholen voor, maar dat terzijde. Het onderwijs, maar ook het bedrijfsleven, kan veel leren van Sir Ken Robinson.

Gelukkig zie ik steeds vaker dat het zo ver niet hoeft te komen. Mensen gaan uit verlangen naar meer zingeving persoonlijke ontwikkel trajecten in. Zo kunnen ze bewust keuzes maken over leven en werk. Dat heeft effect op hun omgeving. In deze tijd, zeker de generatie van de twintigers en de dertigers, is er een andere manier van leidinggeven nodig. De veertigers zitten vaak in een tussenfase: ze hebben alles geleerd van de nu zestigers, hebben te maken met de vijftigers, die het op hun beurt ook weer hebben geleerd van de zestigers en de zeventigers. En in welke tijd zijn zij “groot” geworden? In de tijd die niet zo ver lag van Henry Ford. En dat willen de twintigers en de dertigers niet. Ook de veertigers niet trouwens. Protest alom. De twintigers, dertigers en veertigers denken anders, zijn in een andere tijd opgegroeid. Dat vraagt om een andere begeleiding. Wij werden geïnspireerd door Robert K. Greenleaf en zijn visie op leiderschap.

Mensen van nu willen geïnspireerd worden. Onze 10-daagse training Servant Leadership Practitioner is gestoeld op de competenties van dienend leiderschap. Zoals je zult zien zijn het vooral competenties op persoonlijk vlak. We naderen heel dicht het “zijns” niveau, je mens-zijn. Want leiderschap gaat over jou als mens. Hoe groei jij en hoe laat jij anderen groeien? Dat is de kern, en daarna vertaal je dat naar hoe je je manifesteert in je organisatie en wat dat dan betekent voor jouw leiderschap en hoe jij anderen daarin kunt faciliteren.

Leiderschap moet een bewuste keuze zijn om anderen te gaan (bege)leiden. Daar gaat leidinggeven aan jezelf (persoonlijk leiderschap) aan vooraf. Want leiderschap begint bij jezelf maar heeft een effect op  (veel) anderen. Niet alleen de mensen in je team. Het heeft een effect op de mensen waarmee jouw medewerkers in contact zijn: hun collega’s, gezin, familie, vrienden, klanten… Dus welk effect wil jij bewerkstelligen en welke bijdrage wil jij leveren aan je omgeving? Niet alleen consumeren, maar actief en duurzaam produceren. Daarom zijn bewustzijn en luisteren twee basisbeginselen van leiderschap.  Dat is wat je leert bij ons, en hoe je kunt loslaten en daardoor je  leiderschap zult verbreden en verrijken. Doe jij ook mee in januari? Neem hier contact op.

Misschien ook interessant

maart 1, 2023

Slappe slobberwijn of stevige vintage?

Dienend leiderschap in een notendop; is het een slappe slobberwijn of een krachtige vintage?

december 30, 2022

De weg en het tussenjaar

De weg en het tussenjaar; over strubbelingen, overgave en een nieuw begin.

Servant leadership
in vijftien minuten

‘Servant Leadership in 15 minuten’. Een prikkelende titel die dwingt tot nadenken over dienend leiderschap. Heb je haast dan kun je er beter niet aan beginnen.

Inschrijven nieuwsbrief