Wat taart en koek zeggen over je leiderschap

oktober 17, 2017

Heb je wel eens gehoord van taartmensen en koekjesmensen?

Er blijkt qua type mens een overeenkomst te zijn met persoonlijk leiderschap. Lees maar eens.

Taartmensen zijn gul en vrijgevig, gericht op delen en geven. “Hier is de taart, snijd er maar een stuk uit wat jij lekker vindt. Wil je groot of klein? Waar heb je behoefte aan? Neem nog maar een stuk, ik neem er zelf ook nog eentje.” 

Ze gunnen zichzelf voldoende, zorgen goed voor zichzelf en willen graag dat anderen het ook naar hun zin hebben. Ze faciliteren een fijne omgeving en de taart staat ook voor samen delen, dan neemt het plezier toe. Als je deelt dan heb je meer, die gedachte.
Je ziet het beeld misschien wel voor je: een tafel gedekt met allerlei taarten, de koffie en theemokken staan op tafel, servetjes, vorkje en schoteltjes, kortom een plek om te ontmoeten en te delen.

Dan zijn er de koekjesmensen. De koekjesmensen leven afgepast en zuinig. De koekjes worden in de trommel gedaan en zodra de trommel is aangeboden bij de koffie of de thee gaat het deksel er vlug weer op. Anders worden ze oud. Koekjesmensen leven vanuit zuinigheid, tekort en strengheid. Teveel koekjes is verwennerij en onzin. De angst dat de koekjes oud worden is ongegrond, want als je ze gul zou uitdelen dan krijgen ze geen kans om oud te worden. Maar nee, de trommel gaat rond en daarna dicht en weer de kast in.

Kortom: taartmensen delen vanuit een overvloed en met elkaar hebben ze altijd voldoende, en koekjesmensen geven zuinig afgepaste hoeveelheden en daarna is het luikje dicht.

Waarom dit onderwerp in het kader van leiderschap? Dienende leiders zijn te vergelijken met taartmensen. Ze hebben het volste vertrouwen dat er meer dan voldoende is voor iedereen, ze delen gul uit, zijn niet bang voor een tekort en geven onverdeelde aandacht aan anderen. Ze zorgen voor een prettige werksfeer en omgeving, en vinden het belangrijk dat hun medewerkers gelukkige mensen zijn. De resultaten zijn het gevolg van hoe mensen in hun vel zitten en zich gezien en erkend voelen door hun leidinggevende.

Het oude type leiderschap, dat managet vanuit macht, controle en beheersen is gericht op de ander niet te ver laten groeien, onmondig of onwetend te houden (in extreme gevallen), en in ieder geval bezig met de resultaten in plaats van de mensen. De angst voor slechte resultaten laat hen beslissingen nemen ten koste van mensen, laat hen mensen in hun hokje houden en zijn niet gericht op groei en ontwikkeling van mensen. En als ze mensen laten ontwikkelen, dan alleen in het kader van hun functie en voor zover het hun eigen afdeling ten goede kan komen. Kortzichtig dus.

In welke categorie val jij eigenlijk? Zie jij jezelf als een taartmens of een koekjesmens? En dan de hamvraag: als jij kijkt naar hoe jij je naar jezelf gedraagt, ben jij voor jezelf een taartmens of een koekjesmens? Vaak zie je dat mensen vaker geven aan anderen dan aan zichzelf. Maar de crux van dienend leiderschap is dat het niet om jou draait maar wel met jezelf begint. Hoe geef je leiding aan jezelf, hoe behandel jij jezelf?

Ben je taartmens voor jezelf dan kun je een beter taartmens zijn voor anderen. Ben jij een koekjesmens voor jezelf, dan valt er nog wat te verbeteren om een echt taartmens voor anderen te kunnen zijn. De energie stroomt nog niet optimaal.
Zitten er misschien wat klontjes in je beslag voor de taart? Zijn de eieren die je hebt gebruikt wel vers genoeg? Onderzoek nog eens goed bij jezelf hoe jij naar jezelf kijkt.

Werk aan de winkel, en blijven leren en ontwikkelen, dat is wat dienende leiders hun hele leven doen en anderen ook gunnen.

Tot slot een klein kadootje: om je bij het mijmeren te helpen en jezelf eens te verwennen of om te delen met je team tijdens een overleg, deel ik een van mijn favoriete taartrecepten met je.

Ik ben mijn hele leven lang al gek op appeltaart. Waarom is deze favoriet? Dit is een makkelijk en snel recept en zo verschrikkelijk lekker, dat de taart nooit overblijft en graag wordt gegeten. Het is een recept van Jamie Oliver en dus vers, snel en heerlijk. Om vervolgens langzaam van te genieten.

Op 13 november start de Servant Leadership Practitioner. Doe je mee? We beginnen dan overigens met taart omdat het Eric’s verjaardag is! Hoe leuk en lekker is dat?

Misschien ook interessant

december 31, 2020

Loslaten, helen, transformeren en overgave

Loslaten, helen, transformeren en overgaveEen reflectie op afgelopen jaar De laatste dag van het jaar is aangebroken. Wie had kunnen bedenken dat het zo’n enorm turbulent jaar zou worden? Het stond in de sterren geschreven zeggen ze wel eens. Ik las dit najaar de astrologische voorspelling voor 2020 weer eens terug. Ik was hem eigenlijk […]

december 24, 2020

Het transformatiejaar

Het transformatiejaar 2020Nieuwsbrief december  De laatste nieuwsbrief van een bijzonder jaar. Het jaar 2020 stond al van te voren als transformatiejaar aangekondigd. En wát een transformatie is het geworden! Hoewel nog niet alles is afgerond en we nog geen vinkje achter “transformation completed” kunnen zetten, zijn we toch een aardig eind gevorderd. Kerstborrels Rond deze […]

Servant leadership
in vijftien minuten

‘Servant leadership in 15 minuten’. Waarom zijn zoveel mensen naar zichzelf op zoek? Wat doen inspirerende leiders anders? Dit boek helpt je bij jouw reis naar dienend leiderschap.

Inschrijven nieuwsbrief