Spiritualiteit in Business: transitie

september 6, 2012

In de vorige blogs schreven wij over ‘nut, toegevoegde waarde en leiderschap’ en over ‘toekomst en leiderschap’ Dit keer schrijven wij over  ‘Spiritualiteit in Business’, een thema dat voor een ieder die op zoek is naar de essentie van zijn/haar eigen leiderschap en diepgewortelde missie in leven en werk, een must is. Zeker als je, op zoek bent naar je persoonlijke inspiratiebron om van daaruit creërend, genererend en inspirerend te kunnen zijn voor andere mensen. En, als je definitief  af wilt van je zorgen en gevoelens van willekeurige aard die je onzeker maken.

De U-theorie in het boek Presence is goed bruikbaar om te vertellen waar ‘Spiritualiteit in Business’ zich wat ons betreft op richt. Namelijk de overgang/transitie (via het Oog van de Naald, het diepste punt van de U) naar een verhoogd bewustzijn van het eigen nut in het grotere geheel en daar naar te handelen zonder angst. In vrijheid, onafhankelijkheid en wijsheid, los van belemmerende angsten om nieuwe wegen te ontdekken.

Toen ik jaren geleden zelf door het Oog van de Naald kroop, begreep ik eindelijk mijn verwondering over het dagelijks handelen van anderen en het bestaande (oude) leiderschap veel beter. De U-theorie, naar mijn interpretatie en beleving;

Mensen aan de linkerzijde van de ‘U’ houden het liefst vast aan wat voor hen bekend is op basis van ervaringen in het verleden. Ze zijn bang voor de consequenties als ze “verkeerde keuzes” maken en stellen keuzes uit of lopen bij voorkeur verder over bekende paden. Ze controleren graag, zijn afhankelijk van meningen van anderen, oordelen en veroordelen. Ze zijn vaak gevangen in hun eigen geïdealiseerde wereld met status en verworvenheden. De keuzes die worden gemaakt staan in eerste instantie in het teken van zichzelf, macht, controleren, beheersen uit angsten.

De mensen aan de rechterzijde van de U verwonderen zich over de ander aan de linkerzijde. Zij proberen die ander te begrijpen en te inspireren om voor vrijheid en geluk te kiezen en van nut te zijn voor de generaties na hen. De mensen aan de rechterzijde zien mensen in de linkerzijde ongelukkig zijn met zichzelf. Ze zien angstige mensen die zich moeilijk kunnen onthechten van oude overtuigingen en het verleden. En zien ook dat de mensen aan de linkerzijde vast zitten in overtuigingen die weinig generatief zijn en weinig oplossend vermogen hebben voor problemen.

Bottom line: mensen aan de rechterkant, die door het Oog van de Naald zijn gekropen, wenden hun spiritualiteit aan voor het maken van fundamentele en basale keuzes, om de goede dingen te doen, zorgen over te laten aan de “engelen”, anderen te helpen met hun keuzes, eigenheid en leiderschap te ontwikkelen en te zorgen voor duurzame vernieuwing in het denken en doen.

Het zijn de mensen die onbevreesd nieuwe wegen bewandelen en er naar handelen. Het zijn de mensen die uiterlijke schijn van zich af hebben weten te schudden en  hun leiderschap eerst op zichzelf richten. Steeds meer bewust van de vraag: welk nut dient de mens, welk nut dien ik? En hoe kan ik de ander daarbij helpen?

Het Oog van de Naald, jouw persoonlijke toegangspoort tot levensgeluk, wijsheid en missie, is er ook voor jou. Eenmaal door de poort zul je zien hoe mooi het leven is zonder balast van het verleden én je zult dan pas ontdekken waartoe je zelf in staat bent.

Van het onderwerp ‘Spiritualiteit in Business’ hebben wij een tweedaags programma gemaakt, inclusief een overnachting. Wil jij jouw volgende stap in je leiderschap maken? Schrijf je dan in of klik hier voor meer informatie.

Misschien ook interessant

januari 23, 2024

Teamwaarden als bouwstenen voor gezonde en hechte teams

Teamwaarden vormen de bouwstenen voor een gezonde teamcultuur en spelen een cruciale rol in teamontwikkeling. Door te investeren in het definiëren, communiceren en naleven van deze waarden, kunnen teams gedijen in een omgeving die gebaseerd is op vertrouwen, samenwerking en gemeenschappelijk succes.

oktober 24, 2023

Loslaten om vooruit te komen

Oude beelden, patronen, en overtuigingen loslaten om vooruit te komen vraagt de moed om te starten en het ongemak wat erbij komt kijken te verduren. Stukje bij beetje loslaten en zo stap voor stap vrijer en autonomer worden als mens en als leider.

Servant leadership
in vijftien minuten

‘Servant Leadership in 15 minuten’. Een prikkelende titel die dwingt tot nadenken over dienend leiderschap. Heb je haast dan kun je er beter niet aan beginnen.

Inschrijven nieuwsbrief