Seminar Spot on Servant Leadership: the days after…

april 28, 2016

Tijd vertragenNa een paar hectische maanden die te maken hadden met de voorbereiding van het seminar Spot on Servant Leadership dat afgelopen vrijdag plaatsvond op Landgoed Duin & Kruidberg en de gelijktijdige officiële boekpresentatie van het boek Servant Leadership in 15 minuten van Arlette Bout, is het nu tijd om het tempo terug te brengen naar normaal.

Maar hoe doe je dat? Ineens alles stoppen kan niet. Aftrainen is nodig.
Gelukkig is het meivakantie en wij plannen onze trainingen altijd om de schoolvakanties van de diverse regio’s heen. Dat betekent dat we de dag anders  kunnen beginnen en meer de tijd kunnen nemen om het schitterende seminar rustig te laten landen en verwerken.

Ik kan je vertellen dat ik vrijdagavond om half twaalf in bed lag, maar dat mijn hart zo’n hoog tempo had dat ik niet in slaap kon komen. Het heeft zeker tot 02.00 uur geduurd. Het had niets met zenuwen te maken, want die had ik niet. Er ging enorm veel energie rond op die middag. Dat hoorde ik ook van onze deelnemers/gasten/bezoekers toen ik na afloop boeken stond te signeren.

Hoor mij nou. Als ik ergens niet op had gerekend, dan was het al die boeken van een persoonlijke boodschap voorzien. Van mijn pianolerares heb ik vroeger geleerd om ‘à l’improviste’ te spelen, dus het muziekstuk spelen wat je voorgeschoteld krijgt, zonder het te kunnen oefenen. Vertrouwen dat je alles wat daar staat al kent en dus te spelen is. Daar moest ik aan denken die vrijdagmiddag in de Loungebar van het landgoed.

Natuurlijk zijn er ook aandachtspunten voor de organisatie die later in het weekend kwamen opborrelen. Die verzamelen we komende week en nemen we mee voor een eventuele volgende keer.

Persoonlijke verhalen

Voor nu hebben veel mensen een prachtige middag gehad, hebben ze geluisterd naar de persoonlijke verhalen, ook van de kwetsbare momenten in hun leven, van alle sprekers: Peter van Uhm, Franc Weerwind, Loraine Lie-A-Huen en Jeroen Sluijter. Aan het eind liet Erna Aarsen met hulphond Kaiko zien wat de impact van haar hulphond op haar leven heeft. Ze vertelde dat haar hulphond haar haar leven heeft teruggeven en dat ze weer deel uitmaakt van de maatschappij. En daarom hoop ik, hopen wij van NIVSL, dat de stichting Hulphond er weer sponsoren en donateurs bij heeft gekregen.

Marjan Oudeman nam het boek van mij (Arlette) in ontvangst en verklapte aan het publiek dat zij al een deel had mogen lezen en dat ze het een fantastisch boek vond. Ook zij deelde haar ervaringen uit haar tijd als topvrouw van Tata (Hoogovens) waar zij aan 20.000 mensen leidinggaf.

De algemene boodschap van alle sprekers, experts op het gebied van dienend leiderschap, is dat je zonder oordeel moet luisteren naar je medewerkers, vragen wat hen de hele dag bezighoudt, weten wat er leeft, zodat als je plannen maakt, je deze ideeën ook kun meenemen. Een leider moet eerst en vooral dienen. Mijn boek begint niet voor niets met bewustzijn en luisteren. Dit zijn de noodzakelijke gedragingen, de attitude, van een dienende leider, voordat een visie op groei van mensen en organisatie kan worden geformuleerd.

Ik hoop dat ik met het boek veel mensen tot reflecteren aanzet over hun leiderschap en vooral ook over de vraag hoe zij zich persoonlijk en als leidinggevende inzetten voor de groei van hun medewerkers.

Het boek leest in eerste instantie lekker weg, maar daarna begint de uitdaging: iedere dag bewust tijd maken om met een van de competenties aan het werk te gaan: vertragen, herkauwen, aankijken, betekenis geven en je weg opnieuw en verrijkt vervolgen.

Steeds weer en iedere dag leren. Of zoals Eric Stecher het zegt: Ik heb de rest van mijn leven uitgetrokken om iedere dag een betere versie van mij zelf te maken!

Zijn er vragen, stel ze dan alsjeblieft: hetzij via een reactie onder deze blog, of rechtstreeks via mijn contactgegevens die in het boek staan.

PS: Was je niet bij het seminar en wil je het boek wel hebben? Bestel het dan hier.

Misschien ook interessant

januari 23, 2024

Teamwaarden als bouwstenen voor gezonde en hechte teams

Teamwaarden vormen de bouwstenen voor een gezonde teamcultuur en spelen een cruciale rol in teamontwikkeling. Door te investeren in het definiëren, communiceren en naleven van deze waarden, kunnen teams gedijen in een omgeving die gebaseerd is op vertrouwen, samenwerking en gemeenschappelijk succes.

oktober 24, 2023

Loslaten om vooruit te komen

Oude beelden, patronen, en overtuigingen loslaten om vooruit te komen vraagt de moed om te starten en het ongemak wat erbij komt kijken te verduren. Stukje bij beetje loslaten en zo stap voor stap vrijer en autonomer worden als mens en als leider.

Servant leadership
in vijftien minuten

‘Servant Leadership in 15 minuten’. Een prikkelende titel die dwingt tot nadenken over dienend leiderschap. Heb je haast dan kun je er beter niet aan beginnen.

Inschrijven nieuwsbrief