Nut, toegevoegde waarde en leiderschap

augustus 26, 2012

Het vorige blog ging onder andere over leiders van de toekomst en de vraag wat leven voor ze betekent. En hoe zit het met de leiders van nu? Want, wat betekent het leven voor hen en wat is hun nut? Kennen ze hun toegevoegde waarde voor hun omgeving? En nu eens niet uitgedrukt in geld.Stel die vraag aan mensen en er komt niet direct een antwoord uit waaruit blijkt dat ze er goed over hebben nagedacht en er naar handelen. Dieren, waarvan we zeggen dat ze niet kunnen, vragen zich niet af wat ze hier op aarde doen. Die leven vooral in het hier en nu, niet met wrok in het verleden. Wat een zegening! Ze hebben allemaal een taak en een functie (nut). Wij mensen, die ons er nogal eens op laten voorstaan hoe slim we zijn en zo hoogontwikkeld, maken er anders maar een mooie puinhoop van.

Dieren hebben in de keten van het leven allemaal een nuttigheid voor hun omgeving, ze ruimen rommel op van anderen (bijvoorbeeld mieren), zijn tot voedsel voor een hogere diersoort in de voedselketen, en zorgen bijen en hommels voor kruisbestuiving waardoor planten en bomen kunnen blijven bestaan. Bovendien maken ze ook nog eens heerlijke honing. Dieren zorgen eigenlijk voor de broodnodige balans in de natuur. En wat doen wij mensen? Wij staan het hoogst in de voedselketen, dus een terechte vraag is “wat is onze toegevoegde waarde voor onze omgeving”? Hebben wij in de afgelopen decennia nog toegevoegde waarde? Wij hebben vooral genomen van de wereld wat andere soorten ons bieden, wij consumeren, en wat geven wij terug aan waarde aan de natuur? Ontvangen begint met geven! We zijn er in geslaagd om met ons denken tot grote hoogte te stijgen. En we weten niet meer wat ons gevoel, ons instinct ons wil vertellen. Wordt het niet eens tijd om ons te verdiepen in instinct, intuïtie en gevoel? En wordt het niet eens tijd om meer bewust te leven en om te gaan met onze omgeving? Rentmeesterschap tonen, zorgzaamheid, je omgeving beter achterlaten dan dat je het hebt aangetroffen…

Persoonlijk leiderschap tonen en je waarden verkennen en op zoek gaan naar je missie en visie in leven en werk. En vanuit je visie, missie en waarden zoeken naar de functie en omgeving waar jij je toegevoegde waarde tot bloei kunt laten komen. Daar is moed voor nodig, want je komt jezelf en je angsten onderweg tegen. Durf jij het ook aan te gaan? Een prachtig voorbeeld van zorgzaam leiderschap kun je zien in dit ontroerende filmpje.

Misschien ook interessant

januari 23, 2024

Teamwaarden als bouwstenen voor gezonde en hechte teams

Teamwaarden vormen de bouwstenen voor een gezonde teamcultuur en spelen een cruciale rol in teamontwikkeling. Door te investeren in het definiëren, communiceren en naleven van deze waarden, kunnen teams gedijen in een omgeving die gebaseerd is op vertrouwen, samenwerking en gemeenschappelijk succes.

oktober 24, 2023

Loslaten om vooruit te komen

Oude beelden, patronen, en overtuigingen loslaten om vooruit te komen vraagt de moed om te starten en het ongemak wat erbij komt kijken te verduren. Stukje bij beetje loslaten en zo stap voor stap vrijer en autonomer worden als mens en als leider.

Servant leadership
in vijftien minuten

‘Servant leadership in 15 minuten’. Waarom zijn zoveel mensen naar zichzelf op zoek? Wat doen inspirerende leiders anders? Dit boek helpt je bij jouw reis naar dienend leiderschap.

Inschrijven nieuwsbrief