Loslaten, helen, transformeren en overgave

december 31, 2020

Loslaten, helen, transformeren en overgave
Een reflectie op afgelopen jaar

De laatste dag van het jaar is aangebroken. Wie had kunnen bedenken dat het zo’n enorm turbulent jaar zou worden? Het stond in de sterren geschreven zeggen ze wel eens. Ik las dit najaar de astrologische voorspelling voor 2020 weer eens terug. Ik was hem eigenlijk al vergeten. Maar hoe raak was deze voorspelling!

Maar welke impact dit op iedereen persoonlijk zou hebben was niet voor te stellen.

Reflectie

Welk transformatieproces ben jij in 2020 doorgegaan? Terugkijkend heb je in ieder geval afscheid genomen van je leven zoals het was. Ook wij. Het voorjaar hebben wij gebruikt om echt naar binnen te keren en de leegte te laten zijn. Ik schreef er al eerder een gedicht over wat ik nog een keer met jullie wil delen: “De grote leegte”

Hoe was dat voor jou? Wil je het met ons delen? Voel je welkom!

Wat heeft jou dit jaar geraakt?

Wat mij het afgelopen jaar persoonlijk geraakt heeft is de tweedeling die lijkt te zijn ontstaan tussen mensen als gevolg van corona. Je bent voor of tegen, je hebt schuld aan de verspreiding of je wast je handen in onschuld. En als het virus nu bewust gebruik maakte van wie wel of niet maatregelen of adviezen opvolgt. Maar nee, het is min of meer willekeurig, met een paar aanwijzingen over wie wel gevoelig zijn om vervolgens alles weer op zijn kop te zetten.

Vanuit angst of liefde

Laten we eens uitgaan van wat wij als mensen als willekeur zouden aanduiden. Dan is de grote uitnodiging (jawel!) hoe wij als mensen met elkaar omgaan als zich iets volstrekt vreemds aandient op ons levenspad. De bewegingen zijn naar binnen (terugtrekken) of naar buiten. Naar binnen kan vanuit angst worden gevoed of onzekerheid. Dat was zeker de eerste weken het geval. Het zekere voor het onzekere nemen. De beweging naar buiten toe, elkaar ontmoeten, bewegen, buitenlucht opzoeken, naar je werk gaan, werd veelal gevoed door het verlangen om een normaal leven te leiden, vanuit vertrouwen en liefde.

En tegelijkertijd werd het buiten soms een strijdtoneel van mensen die het met elkaar oneens waren en elkaar probeerden ervan te overtuigen dat de ander niet normaal was. De confrontatie tijdens een boswandeling met onze hond met mensen die een grote sprong de brandnetels in maakten om vooral niet binnen de anderhalve meter te komen.

Gemengde gevoelens

Ik kijk er met gemengde gevoelens naar. Al mijn persoonlijke waarden (liefde, vrijheid, verbinding, plezier en impact) kwamen onder druk te staan. Het was en is zoeken naar een balans. De ene keer gaat het vanzelf en de andere keer kost het mij gewoon moeite. Herken je dat? Mediteren, gezonde voeding, extra vitaminen en mineralen, blijven sporten en met de hond grote wandelingen maken helpen mij in ieder geval wel. De wind door mijn haren, de zon op mijn gezicht. En ook in de plensregen kun je toch heerlijk en kinderlijk plezier hebben.

Wat legt dit virus bloot?

Zoals wij ernaar kijken legt het virus onderhuidse disfunctionerende systemen bloot. Het werkt als een catalysator. Iets wat onbewust al langer aan het ontwikkelen was krijgt versneld een zetje en wordt zichtbaar en zonder dat het zelf in essentie verandert. We krijgen het gewoon op ons pad. Kun je het dan ontvangen? En ook wat het met zich meebrengt?

Ontvangen en loslaten

Je hebt altijd een keuze. Je kunt meegaan in de verandering of je blijft vechten om het te houden zoals het was. En ook dit kun je op meerdere manieren lezen of ervaren. Pas je je levensstijl en mindset aan of niet? Een uitnodiging om naar binnen te keren en te onderzoeken waar jij wil veranderen en waar niet. Paul de Blot, inmiddels een jaar geleden overleden, wist het treffend te zeggen: “Wie durft los te laten blijft leven, wie vasthoudt gaat dood”. Bekijk hier zijn hele lezing over loslaten.

Voor mij persoonlijk is mijn transformatie nog niet afgerond. Ik ben tegen wat programmaatjes in mijzelf aangelopen waar ik dus toch nog niet mee rond was. Af en toe was ik het ook zat om eerlijk te zijn. Ontwikkelmoe. Dus af en toe een pauze inlassen en rust ontvangen was wat nodig was om niet de verkrampen in deze wens om te transformeren.

Jaarthema ‘overgave’

En komend jaar gaat het woord ‘overgave’ met mij mee. Dat krijgt als jaarthema van mij extra aandacht. Vanuit mijn belangrijkste waarde liefde gun ik mijzelf om mij over te geven aan wie ik in wezen ben en alles te omarmen wat op mijn pad komt. Zonder weerstand. Niet de gemakkelijkste opgave. En ik ga deze aan. Voelen wat zich in mij roert, luisteren naar de signalen. Vertragen, verstillen, vanuit het zachte deel van mijn hart. Ja, ik kijk er wel naar uit.

Wat is jouw persoonlijke woord of jaarthema waarmee je het komende jaar jezelf persoonlijk wil ontwikkelen?

Misschien ook interessant

januari 23, 2024

Teamwaarden als bouwstenen voor gezonde en hechte teams

Teamwaarden vormen de bouwstenen voor een gezonde teamcultuur en spelen een cruciale rol in teamontwikkeling. Door te investeren in het definiëren, communiceren en naleven van deze waarden, kunnen teams gedijen in een omgeving die gebaseerd is op vertrouwen, samenwerking en gemeenschappelijk succes.

oktober 24, 2023

Loslaten om vooruit te komen

Oude beelden, patronen, en overtuigingen loslaten om vooruit te komen vraagt de moed om te starten en het ongemak wat erbij komt kijken te verduren. Stukje bij beetje loslaten en zo stap voor stap vrijer en autonomer worden als mens en als leider.

Servant leadership
in vijftien minuten

‘Servant leadership in 15 minuten’. Waarom zijn zoveel mensen naar zichzelf op zoek? Wat doen inspirerende leiders anders? Dit boek helpt je bij jouw reis naar dienend leiderschap.

Inschrijven nieuwsbrief