Lentekolder en leiderschap: 4 tips om je plannen waar te maken.

april 13, 2018

Lentekolder! De koeien maken een dansje in de weide en jij verheugt je op het waarmaken van je nieuwe plannen. Maar hoe doe je dat op een succesvolle manier? We kennen het allemaal wel, de geur van lente in de lucht. Na een periode van naar binnen keren komt nu de tijd om naar buiten te gaan. De winter van je af schudden. Letterlijk én figuurlijk.

De ergste kou is inmiddels achter de rug en de warme lentezon heeft zich al een paar keer goed doen voelen. Wanneer je een lekkere wandeling gaat maken zie je van alles om je heen ontspruiten. Het is nu prachtig buiten! Aan de ene kant wil al het jonge groen graag boven de grond uit komen en snakt het naar zonlicht. Aan de andere kant ligt de vorst nog steeds op de loer, want hoe mooi het ook is het kan nog altijd weer de kop ingedrukt worden.

Naar buiten gaan, je kop in de lucht steken maakt ook kwetsbaar. Maar als je dat niet doet kun je ook niet groeien. Maar met al die mogelijkheden, voornemens en wensen hoe ga je dat dan aanpakken?

Wij delen graag een paar tips met je om je te helpen je kop boven de grond te houden.

Tip 1
Heb jij al mooie plannen? Heb jij het hulpmiddel Toedeloe 2017, dat we eind vorig jaar hebben gedeeld, ingevuld? Het kan helpen om die er weer bij te pakken en eens te kijken welke plannen je ook alweer voor jezelf had bedacht.

Tip 2
Bij plannen hoort ook een stappenplan. Sommige doelen kunnen onbereikbaar lijken, maar wanneer je je doel in een stappenplan omzet kan dit behapbaarder worden en minder bedreigend misschien. Deel daarom je einddoel op in hapklare brokken en haalbare stappen zodat je zeker weet dat je vooruit komt. Visualiseer je bij iedere stap hoe je je zult voelen als je vooruitgang boekt.

Tip 3
Het wereldkundig maken van je plannen kan ook helpen. Door het hardop uit te spreken en op te schrijven creëer je commitment naar jezelf en kunnen anderen je ook vragen naar de status van de eerder genoemde plannen. Het is dan niet meer vrijblijvend.

Tip 4
Vraag hulp. Zonder dat je het weet heb je een netwerk van mensen om je heen opgebouwd die je graag willen helpen met het verwezenlijken van je plannen. We zijn geneigd om die ideeën bij onszelf te houden, maar wanneer je deelt zal je er achter komen dat mensen je graag helpen. Zou jij niet graag een ander willen helpen zijn/haar droom waar te maken? Dat hoeft niet altijd groots en meeslepend te zijn, vaak zijn het kleine dingen die iemand verder kunnen helpen.

Misschien moet je eerst wat schroom overwinnen, want de meeste mensen hebben toch moeite om hulp te vragen, hoe klein de dienst soms ook is. Maar bedenk je dan weer hoe graag jij zelf zou helpen, een ander kan daar net zo in zitten. Heb jij al eens hulp gevraagd? Hoe heeft dat uitgepakt?

Het overwinnen van je angst om hulp te vragen levert je vaak heel veel op. Durf te dromen, durf te vragen!

NIVSL is natuurlijk ook een prachtig platform waar je kunt halen en brengen. Breng jij jouw vraag in?

We hebben hiervoor verschillende mogelijkheden:

  • Intervisie. Iedereen die de training Servant Leadership Practitioner heeft gedaan weet dat intervisie hier een belangrijk onderdeel van vormt. Bij veel van de deelnemers verwatert de intervisie of wordt deze helemaal niet meer gedaan. Jammer, want het kan heel waardevol zijn. Voor iedereen die graag intervisie zou willen doen, maar van wie de mede-deelnemers hier geen behoefte meer aan hebben bieden wij de mogelijkheid om je aan te melden. Wij stellen jullie met elkaar in contact en faciliteren dan in de vorm van de locatie en koffie-thee. Hiervoor stellen wij ons fijne kantoor op het Florapark ter beschikking en Eric of Arlette zouden kort kunnen aanhaken om jullie op weg te helpen indien gewenst. Kortom; maak je wensen kenbaar bij arlette@nivsl.nl
  • Verder hebben we natuurlijk ook de Broedplaatsen waar je altijd een vraag neer kunt leggen. Aanmelden kan hier.
  • En tot slot is het natuurlijk altijd mogelijk om een coachsessie te boeken met Arlette of Eric om je met jouw vraag verder te helpen.

Laat ons weten waarmee we jou, of misschien wel jouw organisatie, kunnen helpen!

Misschien ook interessant

januari 23, 2024

Teamwaarden als bouwstenen voor gezonde en hechte teams

Teamwaarden vormen de bouwstenen voor een gezonde teamcultuur en spelen een cruciale rol in teamontwikkeling. Door te investeren in het definiëren, communiceren en naleven van deze waarden, kunnen teams gedijen in een omgeving die gebaseerd is op vertrouwen, samenwerking en gemeenschappelijk succes.

oktober 24, 2023

Loslaten om vooruit te komen

Oude beelden, patronen, en overtuigingen loslaten om vooruit te komen vraagt de moed om te starten en het ongemak wat erbij komt kijken te verduren. Stukje bij beetje loslaten en zo stap voor stap vrijer en autonomer worden als mens en als leider.

Servant leadership
in vijftien minuten

‘Servant Leadership in 15 minuten’. Een prikkelende titel die dwingt tot nadenken over dienend leiderschap. Heb je haast dan kun je er beter niet aan beginnen.

Inschrijven nieuwsbrief