Leiderschap: winterbanden of gierend de bocht uit?

november 20, 2014

De winter staat voor de deur. De autodealer stuurde ons alvast een vriendelijke herinnering dat het tijd is voor winterbanden en deed een aanbieding voor een wintercheck.

Vloeistoffen, ruitenwissers en accu etc. controleren zodat we veilig op weg kunnen gaan en blijven. En natuurlijk adviseren zij ons winterbanden, die er voor zorgen dat we goed contact kunnen houden met de weg en niet de controle verliezen in veranderende weersomstandigheden.

Dit is geen reclame voor winterbanden, maar de metafoor om bij jou de vraag neer te leggen in hoeverre jouw team en jijzelf als leider zijn voorbereid op de veranderende omstandigheden?

Of denk je: “Ach het zal wel loslopen, ik blijf lekker doorgaan op de ingeslagen weg, zoals ik altijd deed met de ‘banden’ die ik al jaren heb. Bevalt mij prima!

Het is tijd voor je eigen leiderschapswintercheck!

Hoe staat je team ervoor?

  • Zijn ze goed genoeg opgeleid en bijgeschoold om te kunnen meebewegen of anticiperen op de veranderende omstandigheden?
  • Heb je ze opgeleid om ze jou, net als de co-piloot dat doet, op tijd van de juiste informatie te laten voorzien, zodat jullie samen veilig koers kunnen houden?
  • Welke beslissingen neem je als bovenstaande zaken niet in orde zijn, en wie betrek je daarbij?

En jijzelf?

  • Beschik jij over stuurmanskunst om met een tegennatuurlijke stuurbeweging de auto (het team) in de juiste richting te manoeuvreren, en welke beweging is dat dan?
  • Ben jij in staat om tijdens de rally (veranderende omstandigheden) het hoofd koel te houden, en hoe doe jij dat?
  • Durf je volledig te vertrouwen op de aanwijzingen van je co-piloot (je team)?

Een rallyrijder maakt keuzes. Niet alleen voor de juiste banden en juiste versnelling onderweg. Maar hij kiest ook het moment om zijn auto in onbalans te brengen ruim voor de bocht, om daarna met de neus al meters voor de bocht in de gewenste richting te komen, en zo in de bocht versnelling aan te kunnen brengen.

Durf jij het aan? Is alles nog heel als je over de eindstreep bent gekomen?

Dus, kom voor een Leiderschapswintercheck , een revisie of een ‘rallycursus’ dienend leiderschap en zorg dat je er zelf ook klaar voor bent…

Wij nodigen je uit om je eigen ervaringen met ons te delen over hoe jij je leiderschap onderhoudt en je vaardigheden aanscherpt. Je reactie is meer dan welkom op onze blog.

Misschien ook interessant

januari 23, 2024

Teamwaarden als bouwstenen voor gezonde en hechte teams

Teamwaarden vormen de bouwstenen voor een gezonde teamcultuur en spelen een cruciale rol in teamontwikkeling. Door te investeren in het definiëren, communiceren en naleven van deze waarden, kunnen teams gedijen in een omgeving die gebaseerd is op vertrouwen, samenwerking en gemeenschappelijk succes.

oktober 24, 2023

Loslaten om vooruit te komen

Oude beelden, patronen, en overtuigingen loslaten om vooruit te komen vraagt de moed om te starten en het ongemak wat erbij komt kijken te verduren. Stukje bij beetje loslaten en zo stap voor stap vrijer en autonomer worden als mens en als leider.

Servant leadership
in vijftien minuten

‘Servant Leadership in 15 minuten’. Een prikkelende titel die dwingt tot nadenken over dienend leiderschap. Heb je haast dan kun je er beter niet aan beginnen.

Inschrijven nieuwsbrief