Leiderschap: winterbanden of gierend de bocht uit?

november 20, 2014

De winter staat voor de deur. De autodealer stuurde ons alvast een vriendelijke herinnering dat het tijd is voor winterbanden en deed een aanbieding voor een wintercheck.

Vloeistoffen, ruitenwissers en accu etc. controleren zodat we veilig op weg kunnen gaan en blijven. En natuurlijk adviseren zij ons winterbanden, die er voor zorgen dat we goed contact kunnen houden met de weg en niet de controle verliezen in veranderende weersomstandigheden.

Dit is geen reclame voor winterbanden, maar de metafoor om bij jou de vraag neer te leggen in hoeverre jouw team en jijzelf als leider zijn voorbereid op de veranderende omstandigheden?

Of denk je: “Ach het zal wel loslopen, ik blijf lekker doorgaan op de ingeslagen weg, zoals ik altijd deed met de ‘banden’ die ik al jaren heb. Bevalt mij prima!

Het is tijd voor je eigen leiderschapswintercheck!

Hoe staat je team ervoor?

  • Zijn ze goed genoeg opgeleid en bijgeschoold om te kunnen meebewegen of anticiperen op de veranderende omstandigheden?
  • Heb je ze opgeleid om ze jou, net als de co-piloot dat doet, op tijd van de juiste informatie te laten voorzien, zodat jullie samen veilig koers kunnen houden?
  • Welke beslissingen neem je als bovenstaande zaken niet in orde zijn, en wie betrek je daarbij?

En jijzelf?

  • Beschik jij over stuurmanskunst om met een tegennatuurlijke stuurbeweging de auto (het team) in de juiste richting te manoeuvreren, en welke beweging is dat dan?
  • Ben jij in staat om tijdens de rally (veranderende omstandigheden) het hoofd koel te houden, en hoe doe jij dat?
  • Durf je volledig te vertrouwen op de aanwijzingen van je co-piloot (je team)?

Een rallyrijder maakt keuzes. Niet alleen voor de juiste banden en juiste versnelling onderweg. Maar hij kiest ook het moment om zijn auto in onbalans te brengen ruim voor de bocht, om daarna met de neus al meters voor de bocht in de gewenste richting te komen, en zo in de bocht versnelling aan te kunnen brengen.

Durf jij het aan? Is alles nog heel als je over de eindstreep bent gekomen?

Dus, kom voor een Leiderschapswintercheck , een revisie of een ‘rallycursus’ dienend leiderschap en zorg dat je er zelf ook klaar voor bent…

Wij nodigen je uit om je eigen ervaringen met ons te delen over hoe jij je leiderschap onderhoudt en je vaardigheden aanscherpt. Je reactie is meer dan welkom op onze blog.

Misschien ook interessant

juni 10, 2022

On the move!

NIVSL is on the move.

december 15, 2021

Helpjunkies

Zet jij jezelf op nummer 1?Zuurstofmasker op! Wat een lastige vraag kan dat zijn! Zeker als je gewend bent om vooral voor anderen te zorgen of klaar te staan, of dat nu in de privésfeer is of dat het op je werk is.  Het is natuurlijk van belang om je te realiseren dat je rekening ‘moet’ […]

Servant leadership
in vijftien minuten

‘Servant leadership in 15 minuten’. Waarom zijn zoveel mensen naar zichzelf op zoek? Wat doen inspirerende leiders anders? Dit boek helpt je bij jouw reis naar dienend leiderschap.

Inschrijven nieuwsbrief