Leiderschap: De pot op!

mei 20, 2019

Leiderschap: de pot op! Huh? Precies!

Iedereen heeft gesprekken die je enigszins oncomfortabel maken, op voorhand al.
En het maakt niet uit aan welke figuurlijke kant van de tafel je zit. Denk bijvoorbeeld aan een beoordelingsgesprek, een vergadering waarin je persé anderen wilt overtuigen, ‘gewoon’ een (sollicitatie)gesprek of een verkoopgesprek met een kritische klant.

Je kijkt er tegenop, want je hebt geen idee hoe het zal aflopen of hoe de ander zal reageren.
Je kent dat wel, je loopt er dagen mee in je hoofd, je slaapt er slecht van, je voelt de spanning je lijf in kruipen. Stress!

Wij krijgen er geregeld vragen over. Hoe gaan wij er zelf mee om? In onze trainingen en bijeenkomsten komt dit onderwerp geregeld aan de orde. Maar misschien heb je nog nooit een training bij ons gevolgd en wil je wel weten hoe wij dit doen. Daarom delen we graag onze eigen succesvolle aanpak met jou. We gaan er voor het gemak vanuit dat je je gesprek inhoudelijk al hebt voorbereid, dus die tip slaan wij over.

Deze tips zullen je helpen om zelf ook ontspannen naar het gesprek toe te kunnen gaan.

Tip 1 Energiecheck

Check aan het begin van de dag je eigen energie. Hoe is het met je eigen energie die dag? Laat alles (gedachten, emoties) los wat niet van jou is en stuur het in gedachten terug naar degene van wie dit wel is. Haal je eigen energie terug naar jezelf. Jouw energie kan namelijk in de vorm van gedachten en emoties ook nog bij anderen zijn: bij een gesprek wat je nog bezighoudt, de thuissituatie waar je je zorgen om maakt etc. Visualiseer (bedenk) jouw houding in het gesprek: ontspannen, zelfverzekerd en succesvol.

Op deze manier maak je ruimte voor je eigen energie en de kracht ervan. Door het te bedenken gebeurt het ook. De kracht van gedachten is namelijk heel sterk.

Tip 2 Ademhaling

Besteed voor het gesprek aandacht aan je ademhaling. Neem minimaal vijf minuten tijd om je ademhaling naar je buik krijgen. Haal ruim en diep adem en adem ook ruim uit.

Als je ademhaling hoog zit, op je borst, dan verhoogt dat namelijk de spanning in je lijf. Je blijft denken en last houden van malende gedachten. In je buik zit ontspanning en ruimte en maakt dat je al je zintuigen open kunt zetten om er helemaal bij te zijn in het gesprek.

Het draait in een gesprek niet alleen om praten, maar vooral om goed luisteren, met volledige en oprechte aandacht.

Extra tip:  Als je dit op het toilet doet, zal niemand je storen, de deur zit toch al op slot. Bovendien is een lege blaas wel prettig tijdens het gesprek. Anders word je maar afgeleid bij het luisteren. De pot op dus!😉

Tip 3 Vrije ruimte

Zorg dat je minimaal tien minuten tot een kwartier vrije ruimte in je agenda inplant voorafgaand aan het gesprek én na afloop ook.
Niks is erger dan van de ene afspraak naar de andere te hollen en bijna hijgend plaats te nemen in de ruimte waar je je gesprek zult hebben. En na afloop uit het gesprek doorrennen naar je volgende afspraak. Je doet je zelf en de ander schromelijk tekort en dat is niet je bedoeling, toch?

En na afloop heb je dan tijd om het gesprek te verwerken. Emotioneel en rationeel, maar ook administratief.
‘Rust zal je redden’, zeggen ze wel eens.

Bonustip: Uitwaaien

Als je erg gespannen bent maak dan als het even kan eerst een wandeling in de vrije natuur. Ga alleen op pad, een half uurtje kan al genoeg zijn. Zelfs een wandeling op de dag voorafgaand aan het gesprek is nuttig en rustgevend.

Met bovenstaande tips kun je los komen van alle gedachten die door je hoofd tollen en kun je ruimte maken voor concentratie op het gesprek.

Veel succes met de voorbereidingen en je gesprek! Laat je ons weten of je wat hebt gehad aan de tips? Wij kijken uit naar je reactie.

 

Misschien ook interessant

december 30, 2019

Dankbaarheid 2019: persoonlijke blog Arlette

De laatste blog van NIVSL dit jaar. Dit keer deelt Arlette ook een persoonlijk verhaal. December is voor velen de drukste maand van het jaar. Alle lopende zaken afronden op je werk, budgetten goedgekeurd krijgen of nog even snel opmaken voordat ze komen te vervallen. Dan de diverse kerstborrels waar je echt naartoe móet (oh ja […]

december 19, 2019

Spiritualiteit in dienend leiderschap: Servant leadership next level

Albert Einstein zei: “De intuïtieve geest is een heilig geschenk en het rationele verstand is een trouwe dienaar. We hebben een samenleving gecreëerd die de knecht eert en het geschenk is vergeten.”  Tijdens onze trainingen en coachtrajecten krijgen wij vaak de volgende vragen: Hebben jullie een lijstje met rake vragen die ik kan stellen om […]

Servant leadership
in vijftien minuten

‘Servant leadership in 15 minuten’ is geen gewoon boek maar een echt doe boek. Het neemt je stapsgewijs mee langs de kenmerken van dienend leiderschap.

Inschrijven nieuwsbrief