Leiderschap: onder stroom staan of in de stroom van het leven staan?

oktober 20, 2016

nivsl-kiespijnAlles in het leven draait om het maken van keuzes. Van te weinig keuzes ervaren we soms stress, maar van teveel keuzes hebben ervaren we ook stress. We wikken en wegen, draaien en keren, stellen uit maar de conclusie is dat we uiteindelijk stil staan. Stress levert uiteindelijk alleen maar negatieve resultaten en we groeien er niet van. Letterlijk en figuurlijk.

Begin oktober was Arlette bij Herman Wijffels thuis om haar boek persoonlijk aan hem te kunnen geven. Herman Wijffels had het manuscript gelezen en vertelde nogmaals dat hij blij was met dit boek over dienend leiderschap. Bijzondere waardering sprak hij uit over de reflectievragen die diepgang geven aan het persoonlijk leiderschap. En natuurlijk de vormgeving die ook aantrekkelijk was om er direct mee aan het werk te gaan.

Het was een persoonlijk gesprek en er was onmiskenbaar een bijzondere uitwisseling van energie die beiden voelden. En ergens tijdens deze ontmoeting kwam de vraag: sta je in de stroom van het leven? Kun je ontvangen? Ben je dankbaar en kun je doorgeven?

En die vraag leggen wij nu aan jou als lezer voor: sta jij onder stroom en hoogspanning of sta jij in de stroom van het leven? Met andere woorden: lijd jij of leid jij?

Mensen onder hoogspanning herken je direct. Ze stralen iets chagrijnigs uit, kunnen niet dankbaar zijn, zijn verbitterd en zuur en zijn niet bereid om onvoorwaardelijk te geven en blij te zijn voor anderen als die iets geweldigs meemaken. Jaloers zou je het kunnen noemen. Ze geven om te ontvangen of zijn niet in staat meer om zelf te ontvangen. Niets anders dan uitingen van (langdurige) stress.

Ze staan bijna dagelijks onder stroom en dat is merkbaar voor degenen om hen heen. Ze reageren hun spanning af op collega’s, gezinsleden of klanten. Na een ontmoeting met hen merk je dat je moe bent, futloos. Herken je dit?

Mensen die dankbaar zijn staan in de stroom van het leven. Zij stralen blijheid uit, hartelijkheid en rust. Ze zijn een bron van energie en inspiratie. Met hen kun je in korte ontmoetingen in diepgaand gesprek komen en na afloop niet uitgeput maar juist energiek je weg vervolgen.

Dat is waartoe mensen in staat zijn die in de stroom van het leven staan. Zij kunnen onvoorwaardelijk ontvangen. Ze kunnen er ook uitstekend mee omgaan en ermee zijn. En zij geven de energie die zij ontvangen ook weer door aan anderen, zonder aarzeling, maar uit dankbaarheid dat zij het mochten ontvangen en dus ook de opdracht voelen om het door te geven.

En dat hoeft niet in de vorm van therapie te zijn. Dat kan gewoon op het werk, op kantoor, tijdens een vergadering of bij de koffieautomaat. Ze geven je oprechte en persoonlijke aandacht. Zij geven vanuit overvloed.

De vraag is wat jij ziet als je in de spiegel kijkt. Zie je iemand die onder stroom staat, of zie jij iemand die in de stroom van het leven staat?

Stel dat je onder stroom staat, wat kun je doen om dat te veranderen?

Wij geven je een paar suggesties:

  • Pas je mindset aan: ook een halfleeg/halfvol glas kan worden gevuld
  • Spreek je dankbaarheid uit naar de mensen die daar een bijdrage aan leveren
  • Stop met perfectie nastreven, geniet van de schoonheid van imperfectie
  • Ga na welke mensen je energie kosten en ga ze voorlopig uit de weg of zorg dat je ze zo kort mogelijk in je buurt hebt als het echt niet anders kan
  • Maak dagelijks tijd om te reflecteren op wat er wel goed gaat in je leven en werk
  • Schrijf ze op een post-it en verzamel ze op een groot vel papier, van het effect word je blij
  • Glimlach bewust een paar keer per dag naar anderen (en naar jezelf),je knapt er van op en het werkt aanstekelijk
  • Bekwaam je in ‘omdenken’, volg de posts van Omdenken en TuimelTekst op Facebook en leer hoe je van een nadeel een voordeel maakt

Wij wensen je succes en vergeet niet: een dag niet gelachen is een dag niet geleefd!

PS: De data voor de nieuwe Servant Leadership Practitioner voor de eerste helft van 2017 zijn bekend. Check ze op onze website. Schrijf je je in vóór 15 november dan ontvang je het boek van Arlette gratis.

Misschien ook interessant

januari 23, 2024

Teamwaarden als bouwstenen voor gezonde en hechte teams

Teamwaarden vormen de bouwstenen voor een gezonde teamcultuur en spelen een cruciale rol in teamontwikkeling. Door te investeren in het definiëren, communiceren en naleven van deze waarden, kunnen teams gedijen in een omgeving die gebaseerd is op vertrouwen, samenwerking en gemeenschappelijk succes.

oktober 24, 2023

Loslaten om vooruit te komen

Oude beelden, patronen, en overtuigingen loslaten om vooruit te komen vraagt de moed om te starten en het ongemak wat erbij komt kijken te verduren. Stukje bij beetje loslaten en zo stap voor stap vrijer en autonomer worden als mens en als leider.

Servant leadership
in vijftien minuten

‘Servant leadership in 15 minuten’. Waarom zijn zoveel mensen naar zichzelf op zoek? Wat doen inspirerende leiders anders? Dit boek helpt je bij jouw reis naar dienend leiderschap.

Inschrijven nieuwsbrief