Leiderschap & Inspiratie: werk in uitvoering!

september 11, 2012

Een belangrijke eigenschap van een leider is dat hij bewust bouwt aan een gemeenschap. Hij voelt zich verantwoordelijk voor de groep mensen die aan zijn zorg is toevertrouwd en heeft het tot zijn taak gemaakt om te zorgen dat die groep goed kan blijven functioneren. Dat mensen zich thuis voelen en vooral zich veilig voelen om te zijn wie ze zijn, met hun talenten en hun kleine onhebbelijkheden. Vaak zien wij in organisaties dat mensen zich wel thuisvoelen, maar niet echt betrokken. Herkenbaar? Soms is er een gevoel van onveiligheid. Je thuisvoelen en tegelijk niet betrokken klinkt als een paradox, maar wie goed luistert, hoort waar het in wezen over gaat. Zich thuisvoelen gaat over dat het gaat om bekendheid met mensen zijn met wie ze al jaren werken. Dat kunnen collega’s maar ook klanten zijn. Het niet betrokken voelen ligt in de sfeer dat iedereen zijn eigen gang gaat, hen niet om een mening wordt gevraagd, en er van bovenaf (vanuit de leiding) beslissingen worden genomen die wel over hen gaan, maar waarbij zij niet gekend zijn. En zo worden briljante ideeën vanaf de ‘werkvloer’ gemist en gaan efficiencyslagen verloren.

Wat heeft een leider nodig om te kunnen bouwen aan die gemeenschap? In ieder geval dat hij goed luistert en zorgvuldig zijn woorden kiest als hij met mensen in gesprek gaat. Hij heeft uit te vinden wat deze mensen verbindt, en wat hun bijdrage aan de gemeenschap zou kunnen zijn. Zo wordt het bouwen aan gemeenschap niet iets van de leider alleen (hij moet er wel mee beginnen en daarin het juiste voorbeeld laten zien). Het wordt een gedeelde verantwoordelijkheid, omdat ieder lid van de gemeenschap zijn en haar eigen aandeel neemt.

NIVSL wil leiders inspireren en bouwen aan een gemeenschap. Daarom creëren en faciliteren wij een ontmoetingsplaats voor leiders die inspiratie zoeken. Wij organiseren maandelijks op woensdag in De Lichtfabriek in Haarlem leiderschapsochtenden, waarbij verschillende thema’s rondom leiderschap de revue zullen passeren. Je bent van harte welkom van 9.30 tot 12.30 uur. Doordat je actief deelneemt en met elkaar in gesprek gaat krijg je niet alleen inspiratie, maar kun je het thema direct toepassen in je werk. De kosten bedragen € 35,- (ex BTW) per keer. Dit is inclusief koffie, thee en een lunch.

Op woensdag 19 september staat het thema “Luisteren & spreken vanuit je hart” centraal. Er zijn maximaal 20 plaatsen beschikbaar. Je kunt je hier aanmelden of via het LinkedIn Event. Van harte welkom!

Misschien ook interessant

oktober 6, 2020

Relatiemanagement in je Thuis B.V.

Veel mensen besteden veel tijd aan het opbouwen en onderhouden van relaties. In hun werk volgen ze communicatietrainingen, relatiemanagementopleidingen en hebben regelmatig voortgangsgesprekken met hun medewerkers. Maar hoe gaat dat thuis? In je eigen relatie run je je Thuis B.V. samen met je partner als een directieteam, maar echte aandacht over hoe je de ander […]

september 8, 2020

Veiligheid en vertrouwen in leiderschap: het geheim van Anton van Diermen

Loslaten is essentieel bij leiderschap. Of dat nu leiderschap in organisaties is, persoonlijk leiderschap of ouderschap. De mensen zijn je belangrijkste ‘asset’ in je organisatie. Investeren in hun ontwikkeling, aandacht geven aan hen als mens en een cultuur van vertrouwen creëren is terug te lezen in de cijfers: stijging van productie, minder fouten en dus […]

Servant leadership
in vijftien minuten

‘Servant leadership in 15 minuten’. Waarom zijn zoveel mensen naar zichzelf op zoek? Wat doen inspirerende leiders anders? Dit boek helpt je bij jouw reis naar dienend leiderschap.

Inschrijven nieuwsbrief