Leiderschap & Inspiratie: werk in uitvoering!

september 11, 2012

Een belangrijke eigenschap van een leider is dat hij bewust bouwt aan een gemeenschap. Hij voelt zich verantwoordelijk voor de groep mensen die aan zijn zorg is toevertrouwd en heeft het tot zijn taak gemaakt om te zorgen dat die groep goed kan blijven functioneren. Dat mensen zich thuis voelen en vooral zich veilig voelen om te zijn wie ze zijn, met hun talenten en hun kleine onhebbelijkheden. Vaak zien wij in organisaties dat mensen zich wel thuisvoelen, maar niet echt betrokken. Herkenbaar? Soms is er een gevoel van onveiligheid. Je thuisvoelen en tegelijk niet betrokken klinkt als een paradox, maar wie goed luistert, hoort waar het in wezen over gaat. Zich thuisvoelen gaat over dat het gaat om bekendheid met mensen zijn met wie ze al jaren werken. Dat kunnen collega’s maar ook klanten zijn. Het niet betrokken voelen ligt in de sfeer dat iedereen zijn eigen gang gaat, hen niet om een mening wordt gevraagd, en er van bovenaf (vanuit de leiding) beslissingen worden genomen die wel over hen gaan, maar waarbij zij niet gekend zijn. En zo worden briljante ideeën vanaf de ‘werkvloer’ gemist en gaan efficiencyslagen verloren.

Wat heeft een leider nodig om te kunnen bouwen aan die gemeenschap? In ieder geval dat hij goed luistert en zorgvuldig zijn woorden kiest als hij met mensen in gesprek gaat. Hij heeft uit te vinden wat deze mensen verbindt, en wat hun bijdrage aan de gemeenschap zou kunnen zijn. Zo wordt het bouwen aan gemeenschap niet iets van de leider alleen (hij moet er wel mee beginnen en daarin het juiste voorbeeld laten zien). Het wordt een gedeelde verantwoordelijkheid, omdat ieder lid van de gemeenschap zijn en haar eigen aandeel neemt.

NIVSL wil leiders inspireren en bouwen aan een gemeenschap. Daarom creëren en faciliteren wij een ontmoetingsplaats voor leiders die inspiratie zoeken. Wij organiseren maandelijks op woensdag in De Lichtfabriek in Haarlem leiderschapsochtenden, waarbij verschillende thema’s rondom leiderschap de revue zullen passeren. Je bent van harte welkom van 9.30 tot 12.30 uur. Doordat je actief deelneemt en met elkaar in gesprek gaat krijg je niet alleen inspiratie, maar kun je het thema direct toepassen in je werk. De kosten bedragen € 35,- (ex BTW) per keer. Dit is inclusief koffie, thee en een lunch.

Op woensdag 19 september staat het thema “Luisteren & spreken vanuit je hart” centraal. Er zijn maximaal 20 plaatsen beschikbaar. Je kunt je hier aanmelden of via het LinkedIn Event. Van harte welkom!

Misschien ook interessant

december 31, 2020

Loslaten, helen, transformeren en overgave

Loslaten, helen, transformeren en overgaveEen reflectie op afgelopen jaar De laatste dag van het jaar is aangebroken. Wie had kunnen bedenken dat het zo’n enorm turbulent jaar zou worden? Het stond in de sterren geschreven zeggen ze wel eens. Ik las dit najaar de astrologische voorspelling voor 2020 weer eens terug. Ik was hem eigenlijk […]

december 24, 2020

Het transformatiejaar

Het transformatiejaar 2020Nieuwsbrief december  De laatste nieuwsbrief van een bijzonder jaar. Het jaar 2020 stond al van te voren als transformatiejaar aangekondigd. En wát een transformatie is het geworden! Hoewel nog niet alles is afgerond en we nog geen vinkje achter “transformation completed” kunnen zetten, zijn we toch een aardig eind gevorderd. Kerstborrels Rond deze […]

Servant leadership
in vijftien minuten

‘Servant Leadership in 15 minuten’. Een prikkelende titel die dwingt tot nadenken over dienend leiderschap. Heb je haast dan kun je er beter niet aan beginnen.

Inschrijven nieuwsbrief