Leiderschap: In 3 stappen van dromen naar waarmaken

oktober 20, 2016

tumblr_m7m2e4e1fc1ry21oqo1_500Voor de meesten is de vakantieperiode voorbij. Hopelijk heb je genoten en heb je kunnen ont-moeten. Graag delen wij een paar kleine zaken met je.

Binnenkort
Op vrijdagochtend 30 september aanstaande starten we om 10.00 uur weer met de Broedplaatsen Servant Leadership. Viermaal per jaar bij een van de deelnemers in de organisatie gaan we met elkaar in gesprek en aan de slag met thema’s en vraagstukken rondom servant leadership. Laat graag voor 23 september weten of je erbij wilt zijn. Aanmelden voor deelname op 30 september doe je hier. 

De eerste van de vier bijeenkomsten zal als thema hebben leiderschap en kwetsbaarheid. Wij zijn dit keer te gast op Spijkvoorde, de groepsaccommodatie van alumni Rienk en Jacquelien Venema aan de Croddendijk 10 in Lettele (Overijssel). Kijk voor de routebeschrijving hier.

Inspiratie
Mijn droom was om ooit een boek over servant leadership te schrijven. Over dit proces schreef ik in januari 2014 een blog.

Ik stelde namelijk steeds weer de actie uit om van een dagdroom werkelijkheid te maken. Ik had er allerlei goede redenen voor, vond ik. Maar uiteindelijk waren het smoezen. Herken je dat bij jezelf ook?

Het heeft een paar jaar geduurd en uiteindelijk heb ik in de zomer van 2013 de tijd genomen om eens te gaan zitten en heb ik nagedacht over de vraag wat ik wilde nalaten aan de wereld. En weer kwam dat boek in mijn gedachten voorbij.

Op 22 april dit jaar heb ik mijn droom verwezenlijkt en deze aan de deelnemers van het NIVSL Seminar ‘Spot on Servant Leadership’ laten zien: iedereen kreeg ook een exemplaar mee van mijn boek ‘Servant Leadership in 15 minuten’.

De tijd nemen en jezelf de tijd geven is van cruciaal belang. Ik daag je uit om je droom leven en energie in te blazen.

Droomoefening

Je kunt de ingesproken tekst hier afspelen  (duurt 3,5 minuut) of de tekst hieronder doorlezen.

Wat is jouw droom? Of wat zijn jouw dromen?

Stap 1

Maak een onderscheid tussen privé en werk. Op welk gebied bevinden zich jouw verlangens, wensen, dromen? Op fysiek gebied, op rationeel gebied (je cognitie ontwikkelen), op emotioneel gebied of op spiritueel (geestelijk) gebied? Waar liggen je groeiwensen?

Stap 2

Kies er een uit en werk deze uit aan de hand van de volgende vragen:

  • Welke kleuren horen bij die droom? Welke geuren?
  • Hoe voelt jouw droom als je deze zou kunnen vastpakken?
  • Hoe ziet de omgeving van jouw droom eruit?
  • Wie zijn erbij betrokken? En tot slot: hoe voel je je als je droom hebt verwezenlijkt?
Stap 3

Als je dit hebt genoteerd ga je kijken wat er in het hier en nu al aanwezig is wat te maken heeft met je droom.

  • Wat is nu de eerste en kleinst mogelijke stap om weer verder te komen?
  • Hoe weet je dat je verder bent gekomen?
  • Waar mag je je (van jezelf) mee belonen als deze stap je is gelukt?

Zichtbare dromen

Wat mij steeds heeft geholpen is om een collage te maken van een droom met behulp van een stapel tijdschriften, schaar, lijm en een groot vel papier. Zo werd deze zichtbaar en omdat ik hem ophing in mijn werkkamer bleef ik mijn verlangen en mijn droom steeds zien. Het heeft gewerkt. Wellicht ook voor jou een idee?

Ben Tiggelaar schreef er een aantal jaren geleden een interessant boekje over: Dromen, durven, doen! Nog steeds de moeite van het lezen waard.

Veel succes en plezier met het uitwerken van je droom. Ik ben heel benieuwd naar jouw droom. Leuk als je deze met ons wilt delen. En als je hulp nodig hebt, neem dan contact op, dan maken we gauw een afspraak.

Graag tot ziens!

Misschien ook interessant

januari 23, 2024

Teamwaarden als bouwstenen voor gezonde en hechte teams

Teamwaarden vormen de bouwstenen voor een gezonde teamcultuur en spelen een cruciale rol in teamontwikkeling. Door te investeren in het definiëren, communiceren en naleven van deze waarden, kunnen teams gedijen in een omgeving die gebaseerd is op vertrouwen, samenwerking en gemeenschappelijk succes.

oktober 24, 2023

Loslaten om vooruit te komen

Oude beelden, patronen, en overtuigingen loslaten om vooruit te komen vraagt de moed om te starten en het ongemak wat erbij komt kijken te verduren. Stukje bij beetje loslaten en zo stap voor stap vrijer en autonomer worden als mens en als leider.

Servant leadership
in vijftien minuten

‘Servant leadership in 15 minuten’. Waarom zijn zoveel mensen naar zichzelf op zoek? Wat doen inspirerende leiders anders? Dit boek helpt je bij jouw reis naar dienend leiderschap.

Inschrijven nieuwsbrief