Leiderschap en fris aan de kerstdis

juli 10, 2018

We zitten alweer op de helft van 2018 en voor je het weet is het dus écht weer Kerst. Best schrikken misschien.

Maar nu eerst: vakantie! Hoe start jij je vakantie? Ont-moeten en ont-spannen lukt meestal niet op commando. Er moet eerst namelijk nog van alles worden afgerond, overgedragen en vooruit gewerkt worden. En zelfs als je je lijst hebt afgewerkt en van alles op de rails hebt kunnen zetten, dan weet je dat als je terugkomt, je vaak binnen twee dagen de ontspanning van de vakantie weer kwijt bent. Nee, na de vakantie kun je nog steeds niet op een relaxte manier naar december toewerken. Want alles heeft prioriteit, je kunt niet gemist worden. Denk je. Je baas spreekt je aan op je resultaten, je medewerkers vragen jou om een oplossing want jij weet alles. Best een fijn gevoel om nodig te zijn. Of toch niet?

Voor iedere oplossing die jij bedenkt voor je medewerkers, komt een nieuw probleem terug waarvoor ze weer bij je aan je bureau staan.

Dus zelf oplossingen aandragen (vanwege de snelheid of omdat je het altijd beter weet) is niet het ei van Columbus. Loslaten is de oplossing, dat heb je vaker gehoord. Maar je kunt ze toch niet zomaar laten vallen of van alles over de schutting gooien en dan hopen dat ze het zelf kunnen oplossen? Nee, dat hoeft ook niet. Loslaten zonder betrokkenheid te verliezen kun je leren. Juist omdat je je verbonden voelt en jij jezelf gunt om echt van betekenis te kunnen zijn. Jezelf in de 2.0 versie als het ware.

“Loslaten betekent tijdelijk het houvast verliezen.
Niet loslaten betekent voor altijd houvast verliezen”
 Søren Kierkegaard

Hoe fijn zou het zijn als je de spanning kunt laten gaan? Weg ermee! Als er weer ruimte komt voor ontspanning, mildheid en innerlijke rust? Een aantrekkelijk vooruitzicht toch?

Er zijn allerlei manieren om loslaten te leren. Door erover te lezen, mediteren, yoga te doen, te gaan bungeejumpen, hardlopen, etc. Je zult eerst iets moeten vastpakken om het te kunnen loslaten. Je manier van leidinggeven omzetten van controle en beheersen, oplossingen bedenken en brandjes blussen leveren je per slot van rekening alleen maar meer en meer stress op. Loslaten is vooral ook een innerlijk proces. Weten waarom je wilt loslaten en wie je daarmee dient helpt in dit proces.

Er is moed voor nodig om dit stuk van jezelf beet te pakken en te onderzoeken en een andere stijl te ontwikkelen, beter passend bij wie je wilt zijn en bij jouw persoonlijke waarden. Persoonlijk dienend leiderschap, in verbinding met je omgeving, of dat nu je eigen gezin is of je organisatie het brengt je bij een betere versie van jezelf. Rust en innerlijke harmonie. weer de juiste richting weten en je eraan houden. De eerder genoemde 2.0 versie van jezelf.

Na de zomer, op 17 en 18 september om precies te zijn, starten we weer met Servant Leadership Practitioner met een ontzettend leuke groep. En weet je wat bij ons zo waardevol wordt gevonden? Dat er mensen met veel en met minder ervaring bij zijn. Directeur, HR manager, teamleider, professionals. Het maakt niet uit. Want ieder mens brengt iets unieks mee, waardoor rol, functie of jaren ervaring er minder of niet toe doet. Je wilt je leiderschap verdiepen, en dat is belangrijk.

Nu zijn er nog maar 3 plekjes beschikbaar in deze najaarsgroep. Dus als je jezelf weer wilt voeden, de hoogspanning ombuigen naar voedende duurzame energie, en ontspannen je werk wilt doen, dan hoef je alleen maar even contact op te nemen door een mail te sturen. Of je schrijft je meteen in via dit inschrijvingsformulier.

Lees de gehele nieuwsbrief met andere wetenswaardigheden hier.

Misschien ook interessant

januari 23, 2024

Teamwaarden als bouwstenen voor gezonde en hechte teams

Teamwaarden vormen de bouwstenen voor een gezonde teamcultuur en spelen een cruciale rol in teamontwikkeling. Door te investeren in het definiëren, communiceren en naleven van deze waarden, kunnen teams gedijen in een omgeving die gebaseerd is op vertrouwen, samenwerking en gemeenschappelijk succes.

oktober 24, 2023

Loslaten om vooruit te komen

Oude beelden, patronen, en overtuigingen loslaten om vooruit te komen vraagt de moed om te starten en het ongemak wat erbij komt kijken te verduren. Stukje bij beetje loslaten en zo stap voor stap vrijer en autonomer worden als mens en als leider.

Servant leadership
in vijftien minuten

‘Servant Leadership in 15 minuten’. Een prikkelende titel die dwingt tot nadenken over dienend leiderschap. Heb je haast dan kun je er beter niet aan beginnen.

Inschrijven nieuwsbrief