Leeg leiderschap

april 21, 2020

Leeg leiderschap
Een blog over de stilte en rust in jezelf vinden
auteur: Arlette Bout

Scroll naar beneden voor de Podcast

Hoe ga jij om met onzekerheid? Hoe geef je uiting wat je van binnen voelt en wat er van buitenaf op je drukt?

Eind vorig jaar sloten wij het jaar af met een inspirerende Broedplaats. Het thema was ‘Leiderschap, de honing en de bijensteek’. Ik schreef er als inleiding een gedicht bij met als titel “De grote leegte”.  Ik moet daar weer aan denken in deze bijzondere en voor de nu levende generaties ongekende tijd.

Onzekere tijden

Wij (ik ben zelf drieënvijftig) kennen geen situaties als deze. Mijn ouders hebben in hun jonge jaren de tweede wereldoorlog meegemaakt. En ook hoe hun ouders hebben gezwoegd om het land en hun bestaan weer op te bouwen. Mijn oma, ze leeft al ruim tien jaar niet meer, heeft twee wereldoorlogen en de grote crisis van de jaren dertig van de vorige eeuw meegemaakt.

Ik heb de oliecrisis meegemaakt toen ik jong was. Het was toen ook stil op straat, de autoloze zondag was bijzonder, steppen en rolschaatsen over de weg zonder auto’s. En toen was er vergeleken met nu, überhaupt nog weinig autoverkeer.

De kredietcrisis van een jaar of tien geleden hakte er bij velen stevig in. Banken vielen om, veel bedrijven gingen failliet. Degenen die het trof moesten gedwongen opnieuw beginnen. Opnieuw gaan bouwen aan een organisatie, een gezin, een leven.

Ze zeggen wel eens dat vroeger alles beter was. Dat is niet zo, en ook weer wel. Er waren veel minder prikkels. Internet bestond niet, de tv kende een paar zenders en had een paar momenten waarop gekeken kon worden. Inmiddels is internet overal voorhanden, en is er 24 uur per dag informatie en televisie. Netflix en HBO zorgen voor thuisbioscopen, dus je kunt oneindig lang films en series kijken.

Het effect van stilte

Tijdens onze trainingen horen we steeds weer hoe fijn het is om bij ons te zijn, hoe weldadig de stilte werkt, hoe rust de innerlijke onrust blootlegt. En dat valt niet altijd mee om mee te zijn. Velen weten geen raad met de stilte en de rust. Bij ons leren mensen dat weer waarderen, ermee om te gaan en zelfs als ‘vast onderdeel’ op te nemen in hun eigen leven.

Ook nu in de tijd waarin bedrijven vooral vanuit huis werken en het overgrote deel van de fysieke winkel zijn gesloten. Het is leeg en stil op straat. En wat gaan mensen doen? Hun huizen van top tot teen schoonmaken, poetsen, boenen, schilderen, klussen, de boel opknappen. Want daar is nu tijd voor. De bouwmarkten zijn gevuld met mensen die inkopen komen doen om hun fysieke huis op te knappen.

Maar wat doe je met je geestelijke huis? Zit je geest en je ziel te wachten op tijd opvullen met dingen doen? Of kun je in deze tijd ook niets doen? Je werk, je kinderen helpen met hun huiswerk, want dat loopt ook door. Maar als je geen kleine kinderen (meer) hebt, als ze deur al uit zijn en je tijd voor jezelf hebt. Die uren die je nu niet meer aan reistijd hoeft te besteden heb je dus ‘over’. De tijd die je in de sportschool (wellicht meerdere keren per week) besteedde, heb je nu ‘over’.

Waarom zou je je geestelijke huis niet gaan voeden met rust en stilte? Misschien heb je daarvoor eerst nodig dat je fysieke huis opgeruimd en schoon is.

Maar je kunt het ook omdraaien. Kun je zijn met niet ingevulde tijd. Wie ben je dan, als er geen moeten is. Niet van jezelf of van anderen? Gun je jezelf de ruimte om tot rust en ontplooiing te komen, zonder dat je direct in de actie schiet?

State of mind

Welke keuze maak jij? Genieten van de zon, zonder schuldgevoel, of moet je eerst hard werken, huis aan kant, niks meer te klussen en alles brandschoon voordat je het hebt verdiend om in de zon een kop koffie of thee te drinken? Het zegt alles over je ‘state of mind’.

Ik hoop dat je deze tijd van leegte ook kunt zien als een kans om te ervaren hoe leegte je kan steunen.

Ik deel dan ook graag mijn gedicht met je. Reageer erop als je die behoefte hebt, wil je erover in gesprek, neem dan contact met ons op. Een afspraak is snel gemaakt.

Beluister de Podcast ‘Servant Leadership in 15 minuten’ over leeg leiderschap

Beluister de Podcast ‘Servant Leadership in 15 minuten’ over dit onderwerp via Apple iTunes, Spotify of Google Podcast of direct hieronder. Vergeet je niet te abonneren want er komen snel meer afleveringen online met boeiende gesprekken en interessante gasten.

Misschien ook interessant

januari 23, 2024

Teamwaarden als bouwstenen voor gezonde en hechte teams

Teamwaarden vormen de bouwstenen voor een gezonde teamcultuur en spelen een cruciale rol in teamontwikkeling. Door te investeren in het definiëren, communiceren en naleven van deze waarden, kunnen teams gedijen in een omgeving die gebaseerd is op vertrouwen, samenwerking en gemeenschappelijk succes.

oktober 24, 2023

Loslaten om vooruit te komen

Oude beelden, patronen, en overtuigingen loslaten om vooruit te komen vraagt de moed om te starten en het ongemak wat erbij komt kijken te verduren. Stukje bij beetje loslaten en zo stap voor stap vrijer en autonomer worden als mens en als leider.

Servant leadership
in vijftien minuten

‘Servant leadership in 15 minuten’. Waarom zijn zoveel mensen naar zichzelf op zoek? Wat doen inspirerende leiders anders? Dit boek helpt je bij jouw reis naar dienend leiderschap.

Inschrijven nieuwsbrief