Ken je mij, wie ken je dan?

juli 23, 2012

Ken je mij, wie ken je dan? Weet jij mij beter dan ik? Met deze woorden begint een liedje van Trijntje Oosterhuis. De tekst, geschreven door haar vader Huub Oosterhuis, zet aan tot nadenken. En nadenken over ons zelf, is iets wat we niet zo vaak doen, want we hebben het druk zijn bezig met doen…

Wanneer neem je de tijd om tot jezelf te komen? En wie ben je dan om tot te komen? Neem je regelmatig de tijd voor bezinning? Meestal is het antwoord: niet vaak genoeg…

Soms maak je het je ook te moeilijk omdat je vindt dat je een aparte ruimte moet hebben. Wat een overtuigingen zitten hier al in. De essentie is dat je een ruimte hebt waar jij je in stilte kunt terugtrekken. De slaapkamer, badkamer of zelfs het toilet kunnen ook functioneel zijn. Ook de deur van je werkruimte dichtdoen en je niet laten storen voor minstens een half uur werkt. Er zijn mensen die naar de kerk gaan voor een stukje bezinning, anderen kijken naar TEDx-filmpjes en raken geïnspireerd. Inspiratie gevolgd door meditatie of contemplatie. De woorden, beelden tot je door laten dringen en voelen waar het jou raakt. Contemplatie, nauw verwant aan meditatie, gaat over je vrij maken om helemaal present te kunnen zijn, één en al aandacht. Daarom is stilte nodig.

Als leidinggevende moet je in contact zijn met je medewerkers. Daarvoor moet je eerst en vooral in contact zijn met jezelf. Het contact met jezelf is als een “conditio-sine-qua-non”, een voorwaarde zonder welke het andere niet mogelijk is. Wie ben je? En waartoe ben je? Wat zijn je waarden, die zin geven aan je bestaan? Waarden drijven je gedrag, en weet je welk gedrag past bij je waarden?

Bezinning vraagt ook wel eerlijkheid naar jezelf. En dat het nog niet zo makkelijk is om altijd eerlijk te zijn is waar. Zeggen dat je het bent is één ding, er naar handelen is een tweede. Als je je set van waarden kent, zorg er dan ook voor dat je weet welk gedrag daar dan bij hoort. Dan kun je ook eenvoudig je daadwerkelijke gedrag vergelijken met je omschreven gewenste gedrag. En kun je ook bepalen of je iets hebt te veranderen… Het vraagt om oefening, in praktijk brengen en toetsen, aanpassen en weer in praktijk brengen. Dat is ook persoonlijk leiderschap tonen. Want dat gaat vooraf aan het hiërarchische leiderschap.

Nieuwsgierig geworden hoe dit een plek krijgt in onze trainingen? Op 17 september start de nieuwe 10-daagse training Servant Leadership Practitioner, je kun je al inschrijven. Wij heten je van harte welkom!

 

Misschien ook interessant

maart 1, 2023

Slappe slobberwijn of stevige vintage?

Dienend leiderschap in een notendop; is het een slappe slobberwijn of een krachtige vintage?

december 30, 2022

De weg en het tussenjaar

De weg en het tussenjaar; over strubbelingen, overgave en een nieuw begin.

Servant leadership
in vijftien minuten

‘Servant leadership in 15 minuten’. Waarom zijn zoveel mensen naar zichzelf op zoek? Wat doen inspirerende leiders anders? Dit boek helpt je bij jouw reis naar dienend leiderschap.

Inschrijven nieuwsbrief