Help! ik schrijf een boek (1)

januari 19, 2014

In de komende blogs zal ik af en toe mijn ervaringen delen over mijn schrijfproces. Huh? Wat heb ik daar aan, zul je denken? Dat weet ik niet. Ik hoop alleen dat je kritisch met mij meeleest en mij af en toe je mening geeft over het proces en hoe ik het aanpak of wat dan ook maar voor jou de reden is om te reageren. Welkom!

Laat ik beginnen met het delen van mijn droom. Ik heb er vele. Sommige zijn uitgekomen of zijn aan het uitkomen. Deze heeft liggen wachten. Ooit, zo’n 7 jaar geleden, riep ik dat ik een boek ging schrijven over servant leadership, dienend leiderschap.

Jarenlang bleef het bij een droom die verder weinig invulling kreeg. Met allerlei redenen en excuses deed ik niks met mijn droom. Als ik er aan dacht dan voelde ik mij ergens schuldig dat ik er niks mee deed of, als ik dat parkeerde, gingen mijn gedachten over wat voor soort boek het moest zijn: informatief, prikkelend, praktisch? Veel theorie? Wetenschappelijk aantoonbare effecten? Een grote lijst met geraadpleegde literatuur? En dan bleef het bij denken, er volgden geen acties.

Een jaar geleden wist ik ineens welk karakter mijn boek zou moeten hebben. Een boek dat mensen inspireert, aanzet tot reflectie en hopelijk tot actie om hun (persoonlijke) leiderschap opnieuw onder de loep te nemen en zich te laten voeden op dat gebied. En dan maakt het niet uit of ze weinig of heel veel ervaring hebben als leidinggevende en op welk ‘niveau’. Dat was het eindpunt dat ik voor ogen had (voor het boek dan). Medio dit jaar zal het boek moeten verschijnen.

De volgende vragen doemden vervolgens op:  ja maar, hoe ga ik dat financieren, hoe vind ik de juiste mensen en hoe gaat dat hele proces dan in zijn werk? Fijne vragen om over te piekeren. En piekeren helpt nu eenmaal niet, het is fantaseren de verkeerde kant op. Dus daar liep ik wel vertraging op. En ben ik niet degene die in trainingen en gesprekken zegt: “ja maar is nee”? Niet heel erg congruent. Practice what you preach! En toch… Het was ook belangrijk om mild naar mijzelf te blijven en vertrouwen te houden. Herken je dat?

Door de ontmoetingen met mensen om mij heen in de afgelopen maanden heb ik een besluit genomen over de totstandkoming en de inhoud van mijn boek. In plaats van de gebaande paden te volgen over hoe een boek geschreven dient te worden, een plan te maken over de inhoud ervan en aan het eind met een manuscript naar verschillende uitgevers te stappen heb ik besloten mij volledig over te geven aan wat en wie zich aandient. Ik laat los! Per slot van rekening heb ik wel vaker opleidingen achterstevoren gedaan en het is altijd de juiste volgorde gebleken, namelijk die bij mij past.

Dienend leiderschap, synchroniciteit en de U-theorie vallen hier samen: luisteren naar de signalen die zich aandienen, mij er zonder oordeel en angst aan overgeven en deze verbinden met mijn droom over het boek. Dank aan degenen die mij hierin hebben geprikkeld en een spiegel hebben voorgehouden!

Een spannend proces dus. Op deze manier ga ik serieus om met de signalen en met de praktijk van dienend leiderschap, ook toepasbaar bij het schrijven van een boek. En: ik weet dat het goed komt, dat er een mooi boek komt dat zeker niet iedereen aanspreekt, en dat hoeft ook niet. Ik wil mensen raken in hun hart en niet in hun hoofd. Daarom zal het boek ook geen onderzoek bevatten waarmee de effectiviteit van dienend leiderschap gemeten is. Daar is voldoende literatuur over en is voor een andere lezer. Ik wil je als mogelijk toekomstige lezer van mijn boek ook niet overtuigen dat dienend leiderschap de enige juiste leiderschapsstijl is. Mijn intentie is dat ik je wil inspireren en uitnodigen om je nieuwsgierigheid en verlangen naar verdieping van je leiderschap te voeden.

Ik vertrouw erop dat ik de mensen op mijn pad krijg die dit boek mogelijk gaan maken. Ook over de financiering maak ik mij dus niet meer druk. Alles komt goed.

Misschien ook interessant

januari 23, 2024

Teamwaarden als bouwstenen voor gezonde en hechte teams

Teamwaarden vormen de bouwstenen voor een gezonde teamcultuur en spelen een cruciale rol in teamontwikkeling. Door te investeren in het definiëren, communiceren en naleven van deze waarden, kunnen teams gedijen in een omgeving die gebaseerd is op vertrouwen, samenwerking en gemeenschappelijk succes.

oktober 24, 2023

Loslaten om vooruit te komen

Oude beelden, patronen, en overtuigingen loslaten om vooruit te komen vraagt de moed om te starten en het ongemak wat erbij komt kijken te verduren. Stukje bij beetje loslaten en zo stap voor stap vrijer en autonomer worden als mens en als leider.

Servant leadership
in vijftien minuten

‘Servant leadership in 15 minuten’ is geen gewoon boek maar een echt doe boek. Het neemt je stapsgewijs mee langs de kenmerken van dienend leiderschap.

Inschrijven nieuwsbrief