Gakkende ganzen en leiderschap

november 3, 2019

Leiderschap en gakkende ganzen hebben meer met elkaar te maken dan je misschien denkt. Nieuwsgierig waarom? Lees dan hier verder.

Afgelopen week liep ik met onze kantoorhond Saartje over het Zeeuwse platteland. Wij waren daar in verband met de Servant Leadership Practitioner bij de kerncentrale Borssele.
Het was vroeg op de ochtend, frisse lucht, net boven het vriespunt en de zon was duidelijk in aantocht. In de herfst maakt de natuur zich klaar om de winter tegemoet te gaan. Bomen en struiken laten blad vallen zodat alle energie naar de wortels kan gaan om in het voorjaar weer te kunnen uitlopen en groeien.

Een dag later waren ze er ook weer. Boven mijn hoofd hoorde ik de gakkende ganzen. De ganzentrek is al een tijdje aan de gang. In groepjes vliegen ze al gakkend in V-formatie naar hun overwinteringsplaats en strijken af en toe neer om te eten en uit te rusten.

Weet je waarom ze gakken?

Het gakken is een aanmoediging voor de groep en degenen die voor ze vliegen. De voorste gans is de leider van dat moment. Hij of zij trotseert de meeste weerstand, de anderen kiezen zo hun positie dat ze met de minste energie kunnen vliegen. De groep wisselt regelmatig van leider, die mag dan in de luwte vliegen en bijkomen van de zware klus. Als ze neerstrijken om uit te rusten en te eten zorgen ze voor elkaar.

Geen enkele gans blijft in zijn eentje achter. Er blijven een paar andere bij hem om hem weer terug te kunnen leiden naar de grote groep.

Dat brengt mij bij leiderschap

Als je om je heen kijkt, in je eigen team om te beginnen, hoe gaan júllie dan met elkaar om? Moedigen jullie elkaar voldoende aan? Onderweg naar het behalen van de teamresultaten of het neerzetten van een grote klus of project kom je altijd weerstand tegen.

Sabel je de leider neer, klaag jij over het gebrek aan leiderschap of steun je hem of haar? En hoe is dat van je leidinggevende naar jou? Als jij een deelproject trekt, krijg jij dan voldoende aanmoediging onderweg naar het behalen van je doel of target?

En wat doe je als je alleen maar klagers om je heen hebt? Laat je dat gaan of benoem je wat je om je heen ziet en hoort en hoe jij hier last van hebt en wat je graag zou zien aan ander en versterkend gedrag?

Hoe dan ook, kijk eens om je heen, maar ook naar jezelf. Hoe ga je om met het waarderen van wat er al goed gaat, hoe moedig je mensen aan om met de goede dingen bezig te zijn? Is het team tot steun van elkaar of juist niet?

De bovengenoemde vragen zijn bedoeld om je aan het nadenken en reflecteren te zetten. Word stil en onderzoek eens hoe dat voor jou werkt.

Een ganzengroep is net als een team in een organisatie of als een groep cursisten in een opleiding. De intervisie is bedoeld om elkaar tot steun te zijn en aan te moedigen. De trainingsdagen zijn een mix van uitrusten, voeding tot je nemen en aanmoedigingen en steun ontvangen.

Lees hier een Engelstalige blog over de ganzen en lessen die we van hen kunnen leren.

Zelf een dienende leider?

Wil je komende winter en voorjaar benutten om de dienende leider in jezelf te vinden in plaats van de gestresste manager in jezelf (voor de zoveelste keer) tegen te komen?

Dan zien we je graag bij de eerste module van de Servant Leadership Practitioner op 13 en 14 januari 2020. Schrijf je hier in of neem eerst contact met ons op. Je kunt de Servant Leadership Practitioner namelijk ook in-company volgen.

Misschien ook interessant

januari 23, 2024

Teamwaarden als bouwstenen voor gezonde en hechte teams

Teamwaarden vormen de bouwstenen voor een gezonde teamcultuur en spelen een cruciale rol in teamontwikkeling. Door te investeren in het definiëren, communiceren en naleven van deze waarden, kunnen teams gedijen in een omgeving die gebaseerd is op vertrouwen, samenwerking en gemeenschappelijk succes.

oktober 24, 2023

Loslaten om vooruit te komen

Oude beelden, patronen, en overtuigingen loslaten om vooruit te komen vraagt de moed om te starten en het ongemak wat erbij komt kijken te verduren. Stukje bij beetje loslaten en zo stap voor stap vrijer en autonomer worden als mens en als leider.

Servant leadership
in vijftien minuten

‘Servant Leadership in 15 minuten’. Een prikkelende titel die dwingt tot nadenken over dienend leiderschap. Heb je haast dan kun je er beter niet aan beginnen.

Inschrijven nieuwsbrief