Dienend leiderschap: zoek het lekker zelf uit!

november 19, 2017

Waarom een dienende leider niet gaat overtuigen. Wacht eventjes. Hé dat is opmerkelijk. Overtuigen is een van de competenties van dienend leiderschap en nu komen wij met de stelling dat een dienende leider niet overtuigt. Waarom is dat?

Overtuigen kent vaak de uitleg van iemand met woorden en beelden over de streep halen of trekken. En als je goed leest, en je probeert een voorstelling te maken hoe dat gaat (beelddenkers hebben hier absoluut een voorsprong!) dan is degene die aan het overtuigen is hard aan het werk.
De ander kan zich laten overtuigen en wacht af. Hoezo leiderschap?

Wij krijgen wel eens de vraag om iemand te overtuigen dat hij of zij mee moet gaan doen aan de Servant Leadership Practitioner. Omdat dat goed is voor hem, haar, de organisatie. En daar zit ’m nu net de kneep. Overtuigen is voor NIVSL meer het effect van inspireren. Een leider die mensen inspireert door zijn eigen voorbeeldgedrag, door de vragen die hij stelt, door de visie die hij heeft. Een manier om zijn of haar droom te delen voor de organisatie en de mensen in de organisatie, een bijdrage die de organisatie levert aan anderen. Of dat nu klanten, leveranciers of anderen zijn.

We brengen in praktijk wat we vertellen. Daarom laten wij de beslissing steeds bij de ander liggen. We leren je de kunst van het vragen stellen.
Want hoe inconsequent zou het zijn als wij in een kennismakingsgesprek zouden zeggen wat je zou moeten doen. En dat als we met elkaar aan het werk zijn, hetzij omdat we in je organisatie je helpen met leiderschapsontwikkeling, hetzij tijdens de training Servant Leadership Practitioner, je gaan vertellen dat je als leider geen antwoorden moet geven of met oplossingen komen. En dat je mensen hun eigen oplossingen moet laten vinden door de juiste vragen te stellen. Dat zou pas vreemd zijn en ongeloofwaardig.

Soms twijfelen mensen. Soms wordt twijfel als iets verschrikkelijks ervaren. Twijfelen kost energie, we piekeren en zijn in het hoofd rondjes aan het rennen en komen maar niet tot een oplossing of beslissing. En we hebben allemaal min of meer behoefte aan duidelijkheid.

Twijfel is een geweldig moment in je leven. Omarm twijfel als een kantelpunt. De beslissing heeft kennelijk waarde!

Dan komt het er op aan. Ga je met je hoofd beredeneren, of raadpleeg je je intuïtie? Of als je dat moeilijk vindt: Leg je de te nemen beslissing langs je kompas van je persoonlijke waarden? Wie stelt jou dan de juiste vragen?

Een dienend leider overtuigt niet. Hij stelt je vragen en laat je je eigen beslissingen nemen, zodat je de consequenties van je beslissing, hoe die er ook uit zal zien, ook zelf wilt dragen.

Hij zal je vragen naar je eigen dromen en je verlangen aanwakkeren en stimuleren, vragen hoe de persoonlijke waarden erkend worden met je besluit of juist in de knel komen. Eigenaarschap nemen en persoonlijk leiderschap. Dat is waar een dienende leider mensen in wil laten ontwikkelen.

Op 8 december is er weer een Broedplaats. Werken met en aanscherpen van je persoonlijke waarden bij de afsluiting van 2017 en in de aanloop naar 2018.

Houd de nieuwsbrief in de gaten (heb je je al ingeschreven?), december is een bijzondere maand voor NIVSL en we komen met leuke acties. 

En voor nu: hoe ga jij zelf om met twijfel en wat doe je met medewerkers of collega’s die twijfelen en bij jou om advies komen? Wij nodigen je uit om je reactie onder deze blog te geven.

Misschien ook interessant

november 29, 2018

Dienend leiderschap voor jezelf? – Podcast

Op 11 november was onze Arlette te gast bij Sandra Brandt van radio Studio Alphen. Tijdens Het Heldere Uur interviewt Sandra wekelijks een speciale gast over klaagvrij leven. Sandra sprak Arlette  over dienend leiderschap voor jezelf. Want voor een klaagvrij leven moet je jezelf dienen en zo uiteindelijk de ander. Het radio-item is terug te luisteren […]

juli 10, 2018

Leiderschap en fris aan de kerstdis

We zitten alweer op de helft van 2018 en voor je het weet is het dus écht weer Kerst. Best schrikken misschien. Maar nu eerst: vakantie! Hoe start jij je vakantie? Ont-moeten en ont-spannen lukt meestal niet op commando. Er moet eerst namelijk nog van alles worden afgerond, overgedragen en vooruit gewerkt worden. En zelfs als […]

Servant leadership
in vijftien minuten

‘Servant Leadership in 15 minuten’. Een prikkelende titel die dwingt tot nadenken over dienend leiderschap. Heb je haast dan kun je er beter niet aan beginnen.

Inschrijven nieuwsbrief