Dienend Leiderschap: zachter werken in plaats van harder werken en waarom vertragen tot versnellen leidt

juni 6, 2017

Hé harde werker! Weet je dat je ook zachter kunt werken? Hoe drukker je het hebt, hoe meer je geneigd bent om harder te gaan rennen. Je kunt de lijstjes dan in een recordtempo afstrepen en denkt dan sneller vooruit te kunnen komen, in ieder geval sneller bij je einddoel. Hoe onwaar is dit?

Hoe voller je hoofd is met gedachten, des te onzinniger het is steedsweer nieuwe lijstjes met prioriteiten te maken. Als je niet oppast heb je boven aan je  “to-do-list” staan dat je een “to-do-list” moet maken en moet gaan prioriteren. Een lijst in een lijst dus.

Bovenaan je lijst zou moeten staan: tijd inruimen voor mijzelf! “Me-time”.

Makkelijker gezegd dan gedaan, dat weten wij maar al te goed. Als je met een klein team werkt, heb je veel verschillende taken die gedaan moeten worden door relatief weinig mensen. Verder delegeren is bij ons niet aan de orde, de taken zijn verdeeld in een optimale spreiding. En dan is er ook nog de uitvoering die door hetzelfde team gebeurt. Onze agenda’s zitten dus behoorlijk vol.

En toch maken wij regelmatig tijd om te lummelen. Niet werken aan de inhoud, maar even afstand nemen. Wat rommelen in de tuin, een lange wandeling met de nieuwe hond in het bos. Of we gaan dan bijvoorbeeld richting de duinen. Het doel is geen doel hebben.

Wij lopen eerst in stilte en wisselen daarna uit wat onze inzichten zijn. Zo komen oplossingen tot stand, die we vanachter ons bureau niet hadden kunnen bedenken.

Misschien een tip voor jou?

Iets in de waan van de dag over het hoofd zien en later herstellen, kost onevenredig veel tijd en dus geld. Beter is het om van te voren stil te staan bij wat nodig is, tijd maken dus, priori-tijd. En daarin ben jij als leider of professional een voorbeeld voor anderen. Het begint bij jezelf.

Leiders die regelmatig tijd nemen voor zichzelf, om stil te staan bij wat ze zelf nodig hebben op existentieel niveau, en daar gevolg aan geven, zijn inspirerende leiders. Meer dan leiders die maar rond blijven rennen, hun mensen opjagen en hen sommeren om de lijstjes in te blijven vullen en de voortgangsrapportages in te leveren.

Zoals Gandhi zei: “I have so much to accomplish today that I must meditate for two hours instead of one.”

Wat ga jij de komende periode doen? Ga je nóg harder werken om je werk op tijd af te krijgen en voor ieder probleem een oplossing bedenken? Je weet dat voor iedere oplossing weer een probleem terugkomt…

Of ga je de komende tijd gebruiken om zachter te werken en stil te staan en kijken wat je aan voeding nodig hebt en daar na de zomer mee te gaan starten?

Wij geven je twee ingrediënten mee om te gebruiken:

#1 NIVSL Broedplaats Servant Leadership 16 juni
Wil je een keer meedoen aan een leiderschapsochtend om kennis te maken of weer eens wat onderhoud te plegen aan je leiderschap? Dan kun je meedoen met de laatste Broedplaats van dit seizoen. We zijn op 16 juni van 10-14 uur te gast bij Rijkswaterstaat in Utrecht. In verband met de voorbereiding en de catering is het van belang om vóór 9 juni aan te geven of je wilt meedoen. Dat doe je door middel van het terugsturen van het aanmeldingsformulier.

#2 NIVSL Servant Leadership Practitioner 11 en 12 september
We starten op 11 en 12 september weer met ons succesprogramma Servant Leadership Practitioner. Een leiderschapsprogramma van 10 dagen in een half jaar, waarin we vertragen om daarna de groei te kunnen versnellen. Met gelijkgestemden je leiderschap herijken en verdiepen, komen tot je essentie. Een stap in de richting terug naar jezelf en persoonlijke kracht.
De groep is minimaal 6 mensen en maximaal 10 mensen. Er zijn altijd twee begeleiders zodat persoonlijke aandacht gegarandeerd is. Schrijf je snel in om zeker te zijn van een plaats.

Zachter werken vraagt overigens moed en vertrouwen, iets waar dienend leiderschap je bij kan helpen 🙂

Misschien ook interessant

januari 23, 2024

Teamwaarden als bouwstenen voor gezonde en hechte teams

Teamwaarden vormen de bouwstenen voor een gezonde teamcultuur en spelen een cruciale rol in teamontwikkeling. Door te investeren in het definiëren, communiceren en naleven van deze waarden, kunnen teams gedijen in een omgeving die gebaseerd is op vertrouwen, samenwerking en gemeenschappelijk succes.

oktober 24, 2023

Loslaten om vooruit te komen

Oude beelden, patronen, en overtuigingen loslaten om vooruit te komen vraagt de moed om te starten en het ongemak wat erbij komt kijken te verduren. Stukje bij beetje loslaten en zo stap voor stap vrijer en autonomer worden als mens en als leider.

Servant leadership
in vijftien minuten

‘Servant leadership in 15 minuten’. Waarom zijn zoveel mensen naar zichzelf op zoek? Wat doen inspirerende leiders anders? Dit boek helpt je bij jouw reis naar dienend leiderschap.

Inschrijven nieuwsbrief