Dienend leiderschap: we cross that bridge….

oktober 26, 2015

NIVSL Ja maar wat nou als...

Zeg eens eerlijk, denk jij ook wel eens ‘ja maar, wat nou als’? Of: nee, niet weer! Hoe moet ik nou…. Of: stel nou dat het weer mis gaat wat moet ik dan…?

Iedereen heeft dit soort momenten. Ik ook. De vraag is hoe jij en ik er mee omgaan. Hoe ik er mee omga is wat ik je vandaag wil meegeven. Kijk maar eens of het voor jou ook werkt. En ik ben ook benieuwd naar hoe jij dat doet!

Ze zeggen wel eens dat piekeren de verkeerde kant op fantaseren is. Wel dat klopt ook.

En toch gebeurt het. Situaties die je bijna aanvliegen, problemen privé of op je werk waar je niet uit lijkt te komen, stress die steeds verder oploopt. En je krijgt er maar geen vat op. Of eigenlijk, het liefst wil je het negeren, want je hebt ergens gehoord dat alles wat je aandacht geeft groeit. Dus denk je dat je beter niet kunt letten op je negatieve gedachten.

Nou, ik wil je laten zien dat je wel degelijk aandacht moet besteden aan die negatieve gedachten en je tips geven om er ook van af te komen.

Er zijn verschillende mogelijkheden.

Zo kun je beginnen door je eens te concentreren op je ademhaling tijdens zo’n piekermoment of zo’n negatieve gedachtespiraal.
Adem je hoog of juist laag? Voel je de lucht door je neus naar binnen komen? Adem je uit door je mond of je neus? Bij een inademing zet je buik uit, bij een uitademing zakt je buik weer terug naar binnen. Vier tellen in en zes tellen uit. Adem eens een paar keer bewust diep in en uit en houdt je voeten lekker stevig op de grond. Hoe voelt dit nu?

Wat kun je nog meer doen?
Als je ademhaling (enigszins) tot rust gekomen is, probeer het probleem dan te visualiseren. Hoe ziet het er uit? Als je dit doet zal het probleem bijna zeker levensgroot vlak voor je neus staan, in welke vorm ook. Dat voelt in sommige gevallen als intimiderend en allesoverheersend. En wellicht is het plotseling toch kleiner dan je dacht.

De volgende stap is een uitdaging voor degenen die liever wegkijken en misschien wel conflictvermijdend worden genoemd.
Stel nou eens dat je het probleem probeert ‘vast te pakken’ en ergens anders neerzet. Daar waar het voor jou goed voelt. Dan kun je het van een afstand eens rustig bekijken, van alle kanten. Onderzoeken. Welke kleur(en) heeft het? Welke vorm? Herken je het? Voel je je nog onrustig, zet het probleem dan nog iets verder van je af. Dat voelt veiliger en geeft je de ruimte om op jouw wijze het probleem te observeren. Neem de tijd! Neem vervolgens afscheid van je probleem.

Tot slot: sta je ’s ochtends al met een hoofd vol zorgen op, nadat je de hele nacht hebt liggen woelen? Onder de douche kun je visualiseren dat je zorgen en negatieve gedachten van je afspoelen en het putje in verdwijnen. Vervolgens visualiseer je dat je daarna oplossingen en positieve gedachten over je heen laat spoelen. Ondertussen haal je bewust adem zoals hierboven beschreven. Let maar eens op. Het werkt!

Hoe gek het ook mag klinken, ook een ‘probleem’ heeft aandacht nodig.
Wegdrukken of negeren verlost je maar heel kortstondig van de negatieve energie. Om iets los te laten moet je het eerst vastpakken.

De gedachte ‘wat nou als…’ lost niks op en kost energie.
Je kunt namelijk 100 scenario’s bedenken hoe het zich allemaal zou kunnen gaan ontwikkelen. Alle beren op de weg zien, en bedenken hoe je daarop zou gaan reageren. Maar de kans is groot dat het nou net het 101-ste scenario gaat worden dat je nog niet bedacht had. Dat is juist de reden waarom loslaten je zoveel zoveel meer brengt. Pak het probleem bij de staart als het werkelijk daar is, tot die tijd geen zorgen maken. Er is een mooi Engels gezegde: “we cross that bridge when we get there”.

Dit wil zoveel zeggen dat je eerst afwacht op wat er daadwerkelijk gaat gebeuren voor je je zorgen maakt over alles wat er zou KUNNEN gebeuren. Dat moment is vroeg genoeg om te bedenken wat je eraan of ermee gaat doen.

Tot die tijd: blijf in het hier en nu. Om met een citaat van de Dalai Lama af te sluiten: “There are only two days in the year that nothing can be done. One is called yesterday and the other is called tomorrow. Today is the rigt day to love, believe, do and mostly live”.

Ja, ja, leuk, maar hoe werkt dat dan? Je leest het de volgende keer. Mis het dus niet!

Laat graag je reactie achter.

Misschien ook interessant

januari 23, 2024

Teamwaarden als bouwstenen voor gezonde en hechte teams

Teamwaarden vormen de bouwstenen voor een gezonde teamcultuur en spelen een cruciale rol in teamontwikkeling. Door te investeren in het definiëren, communiceren en naleven van deze waarden, kunnen teams gedijen in een omgeving die gebaseerd is op vertrouwen, samenwerking en gemeenschappelijk succes.

oktober 24, 2023

Loslaten om vooruit te komen

Oude beelden, patronen, en overtuigingen loslaten om vooruit te komen vraagt de moed om te starten en het ongemak wat erbij komt kijken te verduren. Stukje bij beetje loslaten en zo stap voor stap vrijer en autonomer worden als mens en als leider.

Servant leadership
in vijftien minuten

‘Servant leadership in 15 minuten’. Waarom zijn zoveel mensen naar zichzelf op zoek? Wat doen inspirerende leiders anders? Dit boek helpt je bij jouw reis naar dienend leiderschap.

Inschrijven nieuwsbrief