Dienend leiderschap: wat te doen met een eikel?

oktober 30, 2014

Eikel leiderschapHet is herfst, dat zal je niet zijn ontgaan. Bomen laten langzaam hun bladeren los, al dan niet geholpen door de storm van de afgelopen week. Dode takken breken af en eikels vallen op de grond. Het is feest in het bos.

Hoe kun je de metafoor van de eikel in verband met leiderschap duiden?

 

Wel, de eikel staat voor iedere medewerker, collega, leidinggevende, directeur, bestuurder.
Een eikel is een vrucht met een toegevoegde waarde voor zijn omgeving.

Zo heeft ieder mens een toegevoegde waarde, de uitdaging is om er achter te komen welke dat dan is en voor wie.

Als (dienende) leider is het je taak om zorgvuldig te kijken en te luisteren naar die persoon. Waar komt deze eikel het best tot zijn recht en in welke context? Is hij als mens heel, of vertoont hij barsten en breuken. Kun je hem dan, zoals hij nu is, inzetten in de organisatie en zal hij dan tot een krachtige boom kunnen uitgroeien? Maak je gebruik van je intuïtie?

Of heb je iets te doen om die persoon op weg te helpen met het helen en herstellen van de barsten en breuken?

Je bent geen therapeut, maar wel een mens die een medemens op het goede spoor tot heling kan brengen èn je draagt verantwoordelijkheid omdat hij aan jouw zorg en leiding is toevertrouwd.
En misschien komt dit mens beter tot zijn recht in een andere omgeving en werkt verplaatsing helend.

Allemaal afwegingen die je als leider hebt te maken.

De rol van de (dienende) leider zelf kan worden vergeleken met die van een boswachter.
Hij heeft overzicht over de natuur in zijn geheel, draagt als een goed rentmeester verantwoordelijkheid voor het gebied dat aan zijn professionele en vakkundige zorg is toevertrouwd.

Hij weet waar alle planten en dieren zich bevinden en zorgt voor een goede voedingsbodem. Hij kijkt en luistert in zijn gebied naar de signalen. Zorgt voor snoei en verplaatsing van planten en dieren om diezelfde dieren, planten en bomen een kans te geven.

Hij zorgt ervoor dat zijn handelen en beslissingen dienend zijn aan al het leven in dat gebied.
Hij heeft dus een holistische kijk en benadering van zaken.

De persoonlijkheid van een dienende leider kan worden vergeleken met een eik.
Een eik staat namelijk voor kracht, moed, uithoudingsvermogen en rechtschapenheid.

Een eik geeft schaduw, maar laat tegelijkertijd ook andere planten de ruimte om daar te groeien. Een beuk daarentegen duldt geen groei onder zich. Een beuk is eigenlijk te vergelijken met een leider met veel eigendunk. Let er maar eens op als je door het bos loopt.

Dienende leiders selecteren eikels zorgvuldig!

Een dienende leider kijkt, luistert zonder oordeel en gebruikt zijn intuïtie om mensen te laten groeien, zorgt voor de juiste mensen, cultuur en structuren om ook de organisatie te laten groeien, in aantal en in resultaat. Hij gebruikt daarbij zijn visie en de waarden als kompas.

Wil je er meer over weten bel ons dan, je bent van harte welkom. Wij nodigen je uit om je eigen ervaringen over hoe jij om gaat met eikels in jouw organisatie te delen onderaan deze blog.

Misschien ook interessant

januari 23, 2024

Teamwaarden als bouwstenen voor gezonde en hechte teams

Teamwaarden vormen de bouwstenen voor een gezonde teamcultuur en spelen een cruciale rol in teamontwikkeling. Door te investeren in het definiëren, communiceren en naleven van deze waarden, kunnen teams gedijen in een omgeving die gebaseerd is op vertrouwen, samenwerking en gemeenschappelijk succes.

oktober 24, 2023

Loslaten om vooruit te komen

Oude beelden, patronen, en overtuigingen loslaten om vooruit te komen vraagt de moed om te starten en het ongemak wat erbij komt kijken te verduren. Stukje bij beetje loslaten en zo stap voor stap vrijer en autonomer worden als mens en als leider.

Servant leadership
in vijftien minuten

‘Servant leadership in 15 minuten’. Waarom zijn zoveel mensen naar zichzelf op zoek? Wat doen inspirerende leiders anders? Dit boek helpt je bij jouw reis naar dienend leiderschap.

Inschrijven nieuwsbrief