Dienend leiderschap: nieuw leven

maart 24, 2016

NIVSL BoekSinds deze week is het officieel lente. De lente die staat voor het nieuwe leven dat zich aankondigt. Ik had in afgelopen dinsdag deze blog willen schrijven en toen werden wij opgeschrikt door de bomaanslagen in Brussel die juist bestaand leven van minstens 34 mensen en hun nabestaanden letterlijk vernietigde. Wat bezielt iemand om zoiets aan te richten? Boosheid en verslagenheid maakt zich van mensen meester.

Maar gelukkig laat de natuur zich niet stoppen. Het kan een terugval krijgen, doordat het plotseling ’s nachts weer stevig gaat vriezen, of waarin het zoveel regent dat de natuur bijna ‘verzuipt’. Wat kunnen wij daarvan leren? De ontwikkeling van het leven gaat door. En dat moet ook.

In de natuur wordt dat steeds zichtbaarder. Knoppen aan bomen, struiken en bloemen die groter worden. Nieuw leven dat lange tijd in de verborgenheid heeft gewerkt aan ontwikkeling.

Zo is dat ook met mijn boek het geval geweest. Hoewel ik wel een paar keer heb geschreven over mijn boek, is de tekst van mijn boek alleen voor mij zichtbaar geweest.
En voor degenen die meegewerkt hebben aan de afronding, zoals tekstredactie en eindredactie en Herman Wijffels, Gerrit Zalm, Paul de Blot, Manon van Beek en Jeroen Sluijter die hun feedback hebben gegeven en aanbevelingen hebben geschreven.

Ook de ontwerpers van Made in Haarlem hebben de tekst gelezen en de tekst versterkt door de gekozen opzet van het ontwerp. Maar nog steeds is het verborgen geweest. Alsof het nog niet echt is.

Tot vorige week. Toen was ik erbij toen het echt werd gedrukt! En zag ik letterlijk hoe de bedrukte bladen een voor een op een keurige stapel kwamen te liggen. Al die stapels samen moesten mijn boek gaan vormen. En was ik blij? Jazeker! Was het een emotioneel moment? Daar had ik mij een beetje op voorbereid namelijk. Maar dat was het nog niet.

Het waren nog steeds stapels papier, met herkenbare pagina’s van het ontwerp van mijn boek. Het was een schitterend moment om te zien dat zoveel mensen in de drukkerij met net zoveel zorgvuldigheid aan de totstandkoming van mijn boek werkten als ik dat had gedaan.

Het ligt nu bij de inbinder en het wordt komende week bij mij thuis afgeleverd. Dan pas zie ik het boek als het af is en concreet en compleet in mijn handen heb. Wellicht wordt dat een bijzonder moment.

Veel tijd om mij daar mee bezig te houden heb ik niet. Want het seminar ‘Spot on Servant Leadership’ dat NIVSL organiseert op 22 april op Landgoed Duin & Kruidberg is ook soort nieuw leven. Ook dat wordt in de verborgenheid voorbereid.
Een leerzaam proces waar NIVSL met een aantal mensen die meehelpen bij de organisatie met blije en verwachtingsvolle energie aan werken.

Gaat het seminar een nieuwe loot aan de stam van NIVSL worden? Dat zullen we gaan zien.

Deze week heb ik ook de briefing geschreven voor onze keynote-speaker: Peter van Uhm. De persoonlijke redenen om juist hem te betrekken bij het seminar verwerk ik in de nieuwe seminar-nieuwsbrief die deze week uitgaat. Houd die dus ook goed in de gaten.

Hopelijk zie ik je op 22 april op het seminar! Een tip: koop bijtijds je kaartje, want er is een hoop kennis en expertise over dienend leiderschap te halen en het zou jammer zijn als je er niet bij kunt zijn omdat je net te laat was met bestellen.

Hartelijke groet, Arlette

Misschien ook interessant

januari 23, 2024

Teamwaarden als bouwstenen voor gezonde en hechte teams

Teamwaarden vormen de bouwstenen voor een gezonde teamcultuur en spelen een cruciale rol in teamontwikkeling. Door te investeren in het definiëren, communiceren en naleven van deze waarden, kunnen teams gedijen in een omgeving die gebaseerd is op vertrouwen, samenwerking en gemeenschappelijk succes.

oktober 24, 2023

Loslaten om vooruit te komen

Oude beelden, patronen, en overtuigingen loslaten om vooruit te komen vraagt de moed om te starten en het ongemak wat erbij komt kijken te verduren. Stukje bij beetje loslaten en zo stap voor stap vrijer en autonomer worden als mens en als leider.

Servant leadership
in vijftien minuten

‘Servant Leadership in 15 minuten’. Een prikkelende titel die dwingt tot nadenken over dienend leiderschap. Heb je haast dan kun je er beter niet aan beginnen.

Inschrijven nieuwsbrief