Dienend leiderschap: hangen je ballen goed?

december 19, 2014

Het einde van 2014 nadert. Een mooie tijd om rust te nemen en te reflecteren op het jaar dat bijna achter je ligt en hoe jij daar als leider of professional in hebt gehandeld. Om je op weg te helpen hebben wij een aantal vragen voor je. Laten we de kerstboom eens als metafoor nemen.

De kerstboom, dat is je organisatie.
Of jijzelf als leider of professional, maar dan zul je van perspectief moeten wisselen als je de vragen leest. De boom is versierd met een piek, ballen en lichtjes. De piek is jullie bestaansrecht, de visie en missie. De ballen zijn je mensen of de beslissingen die je hebt genomen, je communicatie, vul maar in. De verlichting dat zijn de kernwaarden die het pad verlichten, de lichtpuntjes in je organisatie of dat nu individuele medewerkers zijn, spectaculaire nieuwe ideeën, succesmomenten, etc.

Hoe staat jouw piek erbij?
Hoe is het met de visie van je organisatie? Heb je afgelopen jaar invulling kunnen geven aan de “Why” van je organisatie? Ben je van meerwaarde of toegevoegde waarde geweest voor je mensen, je klanten, je leveranciers?

Hoe zien jouw ballen eruit?
Kijk eens naar je mensen. Hoe gaat het met ze? Zijn ze energiek en vol levenslust, met sterke onderlinge verbindingen? Zoeken ze elkaar spontaan op en delen ze hun kennis? Of slenteren ze lusteloos door de gangen en staren ze maar wat op hun computerscherm omdat ze het zoveelste checklijstje en Excelsheet moeten invullen (terwijl ze niet toekomen aan hun eigenlijke taak en rol).

Wáár hangen ze? Hangen ze op een kluitje en is de boom daardoor uit balans en hangt deze scheef, of heb je ze goed verdeeld? Zijn ze beschadigd door krasjes en is de glitter er gedeeltelijk vanaf? Of glanzen ze? Heb je één soort of is het een kleurrijk geheel?
Waar hang je zelf eigenlijk als bal en hoe ziet jouw bal er dan uit? Kom jij goed tot je recht? Dezelfde vragen kun je jezelf stellen over je beslissingen of je manier van communiceren.

En hoe is het met de verlichting?
Speel je met vuur en doet iedereen maar wat of is iedereen op zichzelf gericht? Wat verbindt en verlicht de boom en de ballen? Hoe staat het met jullie waarden? Liggen ze met een dikke laag stof ergens in een lade? Of besteed je er iedere maand bewust tijd en aandacht aan? Geven ze richting en verlichting en verbinden ze, zodat de boom als geheel tot leven komt?

Delen is het nieuwe hebben.
Wij schreven er eerder al over. Hoe zorg je er voor dat delen en verbinden normaal wordt omdat kennis en inzichten delen leidt tot een excellente en dienende organisatie. Wij kwamen op het spoor van een leuke tool (nee, wij hebben geen aandelen!) die mensen kriskras door de organisatie met elkaar verbindt door ze met elkaar te laten lunchen. Het heet LUNCHPOOL .

Een lunch is namelijk een praktisch moment om je netwerk in de organisatie uit te breiden en te benutten om bijvoorbeeld kennis te delen of een intervisie te doen. In plaats van in je eentje achter je scherm doorwerken en tegelijk een paar bammetjes met kaas op te peuzelen… De intervisie vraagt enige voorbereiding en dan kun je van start. Je kunt er een hele serie ontmoetingen mee inrichten en de resultaten in je organisatie presenteren. De ideeën om daar vorm aan te geven of mogelijkheden om in te zetten borrelen bij ons al weer op.

In co-creatie kun je snel resultaat hebben.
Iedereen deelt. Lees bijvoorbeeld de KLANTREDE 2015, of bekijk het bijbehorende filmpje van de totstandkoming waar Arlette een actieve bijdrage aan heeft geleverd. Eén van de conclusies is dat Servant Leadership nodig is om die organisatie te worden waar je geen klanten hebt maar fans…Bruisende energie!

Wij wensen je een mooie boom voor 2015, met een schitterende piek, fraaie ballen en flonkerende lichtjes!

Heb het goed met je geliefden, gezin, familie, vrienden en graag tot ziens in 2015!

Wij nodigen je graag uit om je kerstwensen, je vragen en inzichten onder deze blog te delen.

Misschien ook interessant

januari 23, 2024

Teamwaarden als bouwstenen voor gezonde en hechte teams

Teamwaarden vormen de bouwstenen voor een gezonde teamcultuur en spelen een cruciale rol in teamontwikkeling. Door te investeren in het definiëren, communiceren en naleven van deze waarden, kunnen teams gedijen in een omgeving die gebaseerd is op vertrouwen, samenwerking en gemeenschappelijk succes.

oktober 24, 2023

Loslaten om vooruit te komen

Oude beelden, patronen, en overtuigingen loslaten om vooruit te komen vraagt de moed om te starten en het ongemak wat erbij komt kijken te verduren. Stukje bij beetje loslaten en zo stap voor stap vrijer en autonomer worden als mens en als leider.

Servant leadership
in vijftien minuten

‘Servant leadership in 15 minuten’ is geen gewoon boek maar een echt doe boek. Het neemt je stapsgewijs mee langs de kenmerken van dienend leiderschap.

Inschrijven nieuwsbrief