Dienend leiderschap en persoonlijk leiderschap

juli 10, 2019

Vakantietijd! Heerlijk vooruitzicht voor de meesten van ons. Tijd om plannen te maken wat we allemaal moeten gaan zien als we eenmaal op vakantie zijn.
De boekjes met interessante bezienswaardigheden zijn misschien al allemaal gelezen en van ezelsoren of plakkertjes voorzien. Stel je voor dat je iets niet hebt gezien als je straks terug bent. Pfff. Herken je het?

We zijn er best goed in, in lijstjes maken. Dan houden we overzicht en kan het bijna niet meer mis gaan. En het voelt ook lekker om van je to-do list zaken af te strepen nadat je ze hebt gedaan.

Maar waarom zou je lijstjes maken van zaken die je niet mag vergeten? Als dat noodzakelijk is zit je hoofd kennelijk te vol.
Je gaat straks (hopelijk) op vakantie en je moet wel zorgen dat je wat je te doen had hebt afgehandeld, dus ook zorgen dat je e-mail van een afwezigheidsmelder is voorzien en dan uitloggen. Heerlijk, vrijheid!

Dienend leiderschap aan je team en je organisatie begint met dienend leiderschap aan jezelf.

Waar ligt jouw focus: bedienen of dienen?

Ben jij je team of organisatie aan het bedienen en lijd je er persoonlijk onder alles wat op jouw bordje ligt en op jouw lijstje staat (maar eigenlijk bij anderen thuis hoort)? Of ben je echt dienend? En zeg je op tijd ‘nee’ tegen anderen en je eigen neiging om zaken even op te pakken omdat het team dan sneller doorkan?

Hoeveel tijd besteed jij aan dingen doen en hoeveel tijd aan niet-doen? Maak jij meestal een to do-list, of maak je liever een bucket-list? Of start je beter met een overzicht van zaken waar je mee gaat stoppen? Bijvoorbeeld omdat je er energie aan verliest? Zeg je lidmaatschappen van verenigingen of clubjes op om tijd over te houden voor ontspanning? Voor echte me-time?

Neem deze zomer tijd om wat zaken voor jezelf op een rijtje te zetten. Op je bucket-list komen dingen te staan die je beslist in je leven een keer meegemaakt, gedaan of gezien wilt hebben. Maak een to do-list van zaken die echt moeten. En bovenaan je to do-list staat ‘fuck-it list maken’ (excusez le mot).
Op deze lijst zet je zaken die je energie kosten en waarmee je gaat stoppen.

Sta niet gek te kijken als de lijst met zaken waarmee je ogenblikkelijk gaat stoppen langer is dan de lijst met zaken die je gaat doen.

Als je tijd neemt om te ont-moeten komt er ook weer ruimte om te dromen. 

De moed om te ont-moeten

In onze Servant Leadership Practitioner leer je steeds meer ont-moeten. Dus deze hoort zeker op je bucket-list als het gaat om verdiepende leiderschapstraining. Het is een persoonlijke en professionele reis voor zowel doorgewinterde als aankomende leidinggevenden. Niet eenvoudige keuzes maken en conflicten (ook met jezelf) vermijden, maar de moeilijke keuzes aangaan en dan kiezen vanuit verlangen. Ben jij ook zo’n leider?

Oud deelnemers noemen de training niet voor niks life-changing. Meedoen? Meld je aan voor de najaarsgroep die op 9 en 10 september start.

Fijne vakantie en tot ziens aan het Florapark in Haarlem!

Misschien ook interessant

januari 23, 2024

Teamwaarden als bouwstenen voor gezonde en hechte teams

Teamwaarden vormen de bouwstenen voor een gezonde teamcultuur en spelen een cruciale rol in teamontwikkeling. Door te investeren in het definiëren, communiceren en naleven van deze waarden, kunnen teams gedijen in een omgeving die gebaseerd is op vertrouwen, samenwerking en gemeenschappelijk succes.

oktober 24, 2023

Loslaten om vooruit te komen

Oude beelden, patronen, en overtuigingen loslaten om vooruit te komen vraagt de moed om te starten en het ongemak wat erbij komt kijken te verduren. Stukje bij beetje loslaten en zo stap voor stap vrijer en autonomer worden als mens en als leider.

Servant leadership
in vijftien minuten

‘Servant Leadership in 15 minuten’. Een prikkelende titel die dwingt tot nadenken over dienend leiderschap. Heb je haast dan kun je er beter niet aan beginnen.

Inschrijven nieuwsbrief