Allemaal eikels!

oktober 31, 2021

Allemaal eikels

Allemaal eikels!
Wat doe je ermee?

Het mag duidelijk zijn dat het echt herfst is geworden. De een houdt ervan de ander heeft er een hekel aan. Regen, temperatuur naar beneden en flinke harde wind. Takken en bladeren waaien van de bomen. Zo langzamerhand worden de echte vormen van de bomen zichtbaar omdat het contour van de bladeren aan het verdwijnen is.

Laatst liepen Eric en ik in het bos met onze hond Saartje en we werden bekogeld door eikels die uit de bomen vielen.

Als je het woord eikel naar je hoofd geslingerd krijgt is dat meestal niet in de meest positieve zin bedoeld. Je hebt dan iets stoms gedaan of in ieder geval in de beleving van de ander.

EIKENBOMEN PLANTEN

Maar ik moet denken aan het verhaal van de man die bomen plantte. Een prachtig verhaal over rentmeesterschap, inzetten voor de groei van mensen en bouwen aan een gemeenschap. De hoofdpersoon van het verhaal plantte iedere dag eikels die hij zorgvuldig had uitgezocht. Met volledige toewijding wijdde hij zijn leven aan het hoeden van schapen ( en later het houden van bijen) en onderweg het planten van de eikels. In de woorden van de verteller van het verhaal plantte hij echter geen eikels maar eikenbomen. Een wereld van verschil in beleving. Met het één plant je slechts een vrucht of zaadje. Met de andere uitdrukking geef je de intentie mee voor de uiteindelijke uitkomst.

De vraag is hoe jij je dromen verwezenlijkt. Werk je van doel naar doel, van stap naar stap? Of heb je eerst durven dromen van het grote geheel. Een termijn van 5-10-20 jaar?

Moedige leiders houden van eikels

Het vraagt enorm veel moed, uithoudingsvermogen en flexibiliteit om je ergens voor in te zetten waarbij je in het begin nog zo weinig ziet aan de buitenkant. Maar de potentie is al volledig aanwezig. In de eikel is alles aanwezig om een grote sterkte eik te worden. Wat nodig is om die potentie vrij te laten komen is dat de eikel los komt van de boom, zijn eigen ruimte opzoekt en in vruchtbare aarde terecht komt. Tot slot heeft hij voldoende tijd en rust krijgt om te ontwikkelen. 

Rust en ruimte

Jij als leidinggevende kunt voor die tijd, rust, ruimte en omgeving zorgen.

Wat zijn de talenten van jouw mensen. Wat is hun potentie? Wat hebben ze nodig om tot groei en bloei te kunnen komen? Dat hoeft niet alleen voeding te zijn. Soms is het nodig om te snoeien en te verplanten.

En wie zet zich in voor jouw groei en bloei? Bij wie haal jij je voeding, je steun, en je reflectie? Welke persoonlijke waarden hebben aandacht nodig van jou?

Dienend leiderschap is verre van soft. Het vraagt toewijding, moed, rust en onvoorwaardelijk vertrouwen om de juiste dingen te doen. Zijn in het NU. Dat klinkt misschien soft, maar is het juist niet. Soft is je levenskracht verbergen onder allerlei hulpmiddelen en trucjes om met je ratio te overleven.

Eiken en leiderschap 

Denk er een over na. Eikels zijn eigenlijk potentiële eikenbomen. Krachtige bomen en ze staan symbool voor leiderschap. Dus… eikels zijn potentiële leiders. Hoe is het dan met de potentiële leiders in jouw team? Hoe ga jij ze begeleiden zodat ze hun volle potentie kunnen gaan benutten. Hoe begeleid jij ze naar persoonlijk leiderschap? 

Servant Leadership Practitioner 2022

Op 7 en 8 februari 2022 start de voorjaarseditie van onze opleiding Servant Leadership Practitioner. We helpen je tijdens deze opleiding om dienend leiderschap (verder) te ontwikkelen. Jou en je team te helpen en in hun kracht te zetten.  We werken met kleine groepen zodat je maximale aandacht krijgt. Als je zeker wilt zijn van een plekje schrijf je dan snel in. Welkom!

Misschien ook interessant

januari 23, 2024

Teamwaarden als bouwstenen voor gezonde en hechte teams

Teamwaarden vormen de bouwstenen voor een gezonde teamcultuur en spelen een cruciale rol in teamontwikkeling. Door te investeren in het definiëren, communiceren en naleven van deze waarden, kunnen teams gedijen in een omgeving die gebaseerd is op vertrouwen, samenwerking en gemeenschappelijk succes.

oktober 24, 2023

Loslaten om vooruit te komen

Oude beelden, patronen, en overtuigingen loslaten om vooruit te komen vraagt de moed om te starten en het ongemak wat erbij komt kijken te verduren. Stukje bij beetje loslaten en zo stap voor stap vrijer en autonomer worden als mens en als leider.

Servant leadership
in vijftien minuten

‘Servant leadership in 15 minuten’. Waarom zijn zoveel mensen naar zichzelf op zoek? Wat doen inspirerende leiders anders? Dit boek helpt je bij jouw reis naar dienend leiderschap.

Inschrijven nieuwsbrief