Dienend leiderschap: tips om in het nu te kunnen zijn

november 24, 2015

NIVSL Altijd nuZorg dat je in het hier en nu blijft. Zo sloot ik de vorige keer af. En dus ook de vraag die je kunt hebben: hoe doe ik dat dan als ik zoveel aan mijn hoofd heb?

Weet je nog: “Cogito, ergo sum; Ik denk dus ik besta”. Belangrijke geschiedenisles van vroeger.
Ons denken heeft ons veel gebracht, maar ook veel gekost. En je malende gedachten brengen je niet in het hier en nu, maar juist verder daar vandaan. Je kunt jezelf helaas ook de put in denken.

Het najaar is een jaargetijde waarin je door de korter wordende dagen soms wat zwaarmoediger kunt worden en dan neemt piekeren het over van denken.

Ik zou daarom ‘ik denk, dus ik besta’ willen vervangen door ‘ik voel, dus ik ben’.

Je zintuigen bewust gebruiken helpt je namelijk om in het hier en nu te komen en te blijven.

Dit kan al heel eenvoudig door de dingen die je doet met aandacht te doen. Eet je een appel? Wat proef je precies? Wat is de structuur en hoe voelt dit in je mond? Waar doet dit je aan denken?

Oma’s overheerlijke appeltaart? Met een vleugje citroen en kaneel? Of wat rum en rozijnen? Ruik je appeltaart? Begin je al te watertanden?

Een verleidelijke gedachte, in dubbel opzicht. Voor mij is een appeltaart, zeker als die nog warm en vers is, de ultieme taart en voor ik het weet dwalen mijn gedachten af naar een knapperend haardvuur, een kop geurige thee… Herkenbaar? En zo ben je dus niet meer in het hier en nu. Gelukkig is het ook weer zo dat, zodra je je daarvan bewust wordt, je weer terug kun keren in het nu.

Hoe kun je dan nog meer bewust in het hier en nu blijven? Stel jezelf maar eens de volgende vragen als je buiten bent:
Kijk eens om je heen, wat zie je? Hoe prachtig de bladeren aan de bomen aan het verkleuren zijn?
Hoe ruikt het op de plek waar je je bevindt?

Maar je kunt ook in het NU komen door een simpele aanraking van jezelf. Huh?

Wrijf jezelf eens over de arm en voel hoe je hand je huid raakt. Wat voel je? Is de huid warm of koud?
En dit kan ook werken voor een ander. Het is niet voor niets dat een warme knuffel zo’n goed gevoel kan geven.

Het contact, de verbinding met een ander opzoeken kan je ook helpen om in het hier en nu te komen. De oprechte aandacht, een glimlach, een warme omhelzing, het gevoel om niet in je eentje te hoeven ploeteren. Dat brengt mensen in het heden, het nu.
Empathie is dan ook niet voor niets een belangrijke eigenschap van een dienende leider.

Tot slot is het handig om bij een wandeling heel bewust je voeten neer te zetten. Bij hardnekkige piekermomenten kun je ook met je voeten op de grond stampen. Voel hoe je voeten de aarde of de vloer raken. Voel je ze tintelen? Aangenaam of niet?

Teruglezend gaat in het ‘nu’ vooral over bewust leven met je gevoel en aanraking en dus contact met je omgeving. Soms letterlijk. Het is altijd het juiste moment voor NU.

Wat kun je nog meer doen?

Iedereen heeft bepaalde ‘ankers’ in zijn/haar leven. Je zou het ook een hulpbron kunnen noemen. Het is maar net welk woord voor jou een positieve lading heeft. Over ankers en hulpbronnen een volgende keer meer.

Laat graag je reactie achter…

Misschien ook interessant

januari 23, 2024

Teamwaarden als bouwstenen voor gezonde en hechte teams

Teamwaarden vormen de bouwstenen voor een gezonde teamcultuur en spelen een cruciale rol in teamontwikkeling. Door te investeren in het definiëren, communiceren en naleven van deze waarden, kunnen teams gedijen in een omgeving die gebaseerd is op vertrouwen, samenwerking en gemeenschappelijk succes.

oktober 24, 2023

Loslaten om vooruit te komen

Oude beelden, patronen, en overtuigingen loslaten om vooruit te komen vraagt de moed om te starten en het ongemak wat erbij komt kijken te verduren. Stukje bij beetje loslaten en zo stap voor stap vrijer en autonomer worden als mens en als leider.

Servant leadership
in vijftien minuten

‘Servant leadership in 15 minuten’. Waarom zijn zoveel mensen naar zichzelf op zoek? Wat doen inspirerende leiders anders? Dit boek helpt je bij jouw reis naar dienend leiderschap.

Inschrijven nieuwsbrief