Slappe slobberwijn of stevige vintage?

maart 1, 2023

Dienend leiderschap in een notendop
Slappe slobberwijn of krachtige vintage?

Servant Leadership oftewel Dienend Leiderschap: is dat oude wijn in nieuwe zakken? 

Dat is een goede vraag! Meestal denk je bij oude wijn in nieuwe zakken aan gebakken lucht. Het lijkt heel wat maar uiteindelijk stelt het niet zoveel voor. Dat is met dienend leiderschap wel anders.

 

Geen Chateau Migraine

Als we in de beeldspraak van de wijn blijven dan is dienend leiderschap eerder te benoemen als vintage en lang gerijpt op eiken (want robuust en krachtige smaak). Daarmee is dienend leiderschap geen slobberwijntje of een “chateau migraine”. 

 

Vintage

Het is een volle, lang gerijpte wijn. Vol historie en stevig van smaak, kruidig met een krachtige ondertoon. Er blijft een aanhoudende afdronk, met een rond en evenwichtig mondgevoel over.

 

PERSOONLIJK

Dienend leiderschap is persoonlijk, wat in jou tot ontwikkeling is gekomen. Je neemt het met je mee als je naar een nieuw team gaat of van organisatie verandert. Daar laat je mensen die aan jouw zorg en leiding zijn toevertrouwd meegenieten van dienend leiderschap. Je laat ze verder ontwikkelen, zowel op professioneel vlak als op persoonlijk vlak. Je team wordt volwassener en groeit in zelfstandigheid. 

Duurzaam

Tegelijk laat jij iets achter voor de mensen en je organisatie, dat is je rentmeesterschap. Omdat jij de mensen in je team laat ontwikkelen en groeien is het tegelijkertijd ook blijvend in je organisatie als jij inderdaad naar een andere plek gaat. Je laat iets duurzaams achter voor je organisatie, je laat meerwaarde achter.

KIezen

Kortom: als je zou moeten kiezen tussen goedkope slobberwijn die je kort bijblijft en een schraal mondgevoel en vluchtige afdronk of voor de krachtige vintage wijn met diepgang en lange, smaakvolle en krachtige afdronk waarbij je van iedere keer dat je dit dronk nog weet waar je dat hebt gedronken en met welk gezelschap, waar kies je dan voor?

 

Bij ons krijg je die krachtige vintagewijn. Met aandacht gerijpte wijn, wel iets duurder, maar dan ga je ook bewuster genieten.

 

proeflokaal

Hierbij het artikel “Dienend leiderschap in een notendop” voor diegene die toch nog even wil weten waar het dan precies over gaat.

 

Wil je meer weten of komen proeven? Dan ben je zeer welkom in ons Proeflokaal!

Misschien ook interessant

december 30, 2022

De weg en het tussenjaar

De weg en het tussenjaar; over strubbelingen, overgave en een nieuw begin.

juni 10, 2022

On the move!

NIVSL is on the move.

Servant leadership
in vijftien minuten

‘Servant leadership in 15 minuten’ is geen gewoon boek maar een echt doe boek. Het neemt je stapsgewijs mee langs de kenmerken van dienend leiderschap.

Inschrijven nieuwsbrief