Slappe slobberwijn of stevige vintage?

maart 1, 2023

Dienend leiderschap in een notendop
Slappe slobberwijn of krachtige vintage?

Servant Leadership oftewel Dienend Leiderschap: is dat oude wijn in nieuwe zakken? 

Dat is een goede vraag! Meestal denk je bij oude wijn in nieuwe zakken aan gebakken lucht. Het lijkt heel wat maar uiteindelijk stelt het niet zoveel voor. Dat is met dienend leiderschap wel anders.

 

Geen Chateau Migraine

Als we in de beeldspraak van de wijn blijven dan is dienend leiderschap eerder te benoemen als vintage en lang gerijpt op eiken (want robuust en krachtige smaak). Daarmee is dienend leiderschap geen slobberwijntje of een “chateau migraine”. 

 

Vintage

Het is een volle, lang gerijpte wijn. Vol historie en stevig van smaak, kruidig met een krachtige ondertoon. Er blijft een aanhoudende afdronk, met een rond en evenwichtig mondgevoel over.

 

PERSOONLIJK

Dienend leiderschap is persoonlijk, wat in jou tot ontwikkeling is gekomen. Je neemt het met je mee als je naar een nieuw team gaat of van organisatie verandert. Daar laat je mensen die aan jouw zorg en leiding zijn toevertrouwd meegenieten van dienend leiderschap. Je laat ze verder ontwikkelen, zowel op professioneel vlak als op persoonlijk vlak. Je team wordt volwassener en groeit in zelfstandigheid. 

Duurzaam

Tegelijk laat jij iets achter voor de mensen en je organisatie, dat is je rentmeesterschap. Omdat jij de mensen in je team laat ontwikkelen en groeien is het tegelijkertijd ook blijvend in je organisatie als jij inderdaad naar een andere plek gaat. Je laat iets duurzaams achter voor je organisatie, je laat meerwaarde achter.

KIezen

Kortom: als je zou moeten kiezen tussen goedkope slobberwijn die je kort bijblijft en een schraal mondgevoel en vluchtige afdronk of voor de krachtige vintage wijn met diepgang en lange, smaakvolle en krachtige afdronk waarbij je van iedere keer dat je dit dronk nog weet waar je dat hebt gedronken en met welk gezelschap, waar kies je dan voor?

 

Bij ons krijg je die krachtige vintagewijn. Met aandacht gerijpte wijn, wel iets duurder, maar dan ga je ook bewuster genieten.

 

proeflokaal

Hierbij het artikel “Dienend leiderschap in een notendop” voor diegene die toch nog even wil weten waar het dan precies over gaat.

 

Wil je meer weten of komen proeven? Dan ben je zeer welkom in ons Proeflokaal!

Misschien ook interessant

januari 23, 2024

Teamwaarden als bouwstenen voor gezonde en hechte teams

Teamwaarden vormen de bouwstenen voor een gezonde teamcultuur en spelen een cruciale rol in teamontwikkeling. Door te investeren in het definiëren, communiceren en naleven van deze waarden, kunnen teams gedijen in een omgeving die gebaseerd is op vertrouwen, samenwerking en gemeenschappelijk succes.

oktober 24, 2023

Loslaten om vooruit te komen

Oude beelden, patronen, en overtuigingen loslaten om vooruit te komen vraagt de moed om te starten en het ongemak wat erbij komt kijken te verduren. Stukje bij beetje loslaten en zo stap voor stap vrijer en autonomer worden als mens en als leider.

Servant leadership
in vijftien minuten

‘Servant leadership in 15 minuten’. Waarom zijn zoveel mensen naar zichzelf op zoek? Wat doen inspirerende leiders anders? Dit boek helpt je bij jouw reis naar dienend leiderschap.

Inschrijven nieuwsbrief