Snoeien in je team doet groeien en bloeien

mei 20, 2020

Podcast: Snoeien in je team doet groeien en bloeien

Waarom je als leidinggevende op tijd moet ingrijpen
auteur: Arlette Bout

Scroll naar beneden voor de Podcast

Het is de uitdaging van iedere hobby-tuinman/vrouw. Durven snoeien. De schaar of de zaag in een struik of boom zetten en kortwieken of terugsnoeien. Gras is relatief makkelijk te verzorgen en bij te houden dus dat wordt braaf volgens schema gemaaid, geharkt, bemest geverticuteerd etc. Vaak vinden we het eng omdat we bang zijn om de struik of de boom onherstelbaar te beschadigen. Bang dat hij dan als gevolg daarvan doodgaat. En we weten wel dat snoeien goed is voor een plant, want hij gaat van de schrik haarwortels aanmaken om te kunnen overleven.

Bang om te snoeien

We wikken en we wegen. Doen we het dit voorjaar of later in het najaar of de winter? Vaak stellen we het dan nog een keer of twee uit. En dan is de boom of de struik echt uit zijn verband, of heeft inmiddels zoveel ruimte ingenomen in de tuin dat hij andere planten overwoekert die daardoor niet verder kunnen groeien en bloeien.

En zo staan we nog langer te twijfelen en moed te verzamelen. En als we dan durven snoeien dan doen we eigenlijk net te weinig. Bijna niet zichtbaar dat er iets is gebeurd. Met als gevolg dat het seizoen later de plant of boom weer als een kogel verder groeit en nog steeds te veel ruimte inneemt. Bummer!

Als we het helemaal niet zien zitten omdat we bang zijn om te snoeien, dan roepen we de hulp van een professional in. De hovenier die de tuin bekijkt, het geheel overziet en vol vertrouwen de snoeischaar en de zaag hanteert. De ene na de andere tak valt of en soms verdwijnen er complete planten omdat ze eigenlijk aan het verpieteren waren en niet tot hun recht kwamen.

De harde kant van dienend leiderschap

Waarom dit verhaal? Als je leidinggevende bent dan ben je geen hobby-tuinman/vrouw. Leiding geven is namelijk geen hobby wat je er even bij doet, maar het is een vak!

Er zijn mensen die heilig geloven in dienend leiderschap, zeggen dat ze al lang een dienend leider zijn of ‘aan dienend leiderschap doen’, maar ondertussen vooral bezig met de zachte en dienende kant en weglopen van de harde kant, namelijk bijtijds ingrijpen.

In de metafoor die ik zojuist gebruikte staat de tuin voor het gehele team, de uitstraling is de cultuur en de planten, struiken en bomen zijn de teamleden.

Je bent als tuinman/tuinvrouw de eigenaar of beheerder van die tuin. En je bent verantwoordelijk voor de resultaten die je behaalt met je team, voor de cultuur die er heerst en het creëren van omstandigheden waarin de planten tot hun recht komen en de tuin als geheel goed groeit en bloeit.

Snoeien is een kans om te groeien

Het niet ingrijpen is niet een teken van dienend leiderschap, maar juist van zwak leiderschap. Of eigenlijk, het ontbreken van leiderschap.

Niet ingrijpen is geen gebaar van empathie naar degene om wie het gaat, het is respectloos naar die persoon en het gehele team. ‘Want?’ zul je misschien vragen? Ten eerste ontneem je de persoon om wie het gaat een kans om te ontwikkelen en een stap naar persoonlijk leiderschap en groei te zetten. En naar het team kweek je een cultuur van wantrouwen. Je ondermijnt het vertrouwen van het team in jezelf en er ontstaan kampen in het team.

In de podcast “Servant leadership in 15 minuten” hebben wij een aflevering met de titel “snoeien doet groeien en bloeien”. Daar gaan we nog wat dieper in op de harde kant van dienend leiderschap en geeft Eric Stecher je weer een drietal tips hoe je het beste om kunt gaan met mensen in je team die niet willen groeien.

Beluister de Podcast ‘Servant Leadership in 15 minuten’ 

Beluister de Podcast ‘Servant Leadership in 15 minuten’ over dit onderwerp via Apple iTunes, Spotify of Google Podcast of direct hieronder. Vergeet je niet te abonneren want er komen snel meer afleveringen online met boeiende gesprekken en interessante gasten.

Misschien ook interessant

januari 23, 2024

Teamwaarden als bouwstenen voor gezonde en hechte teams

Teamwaarden vormen de bouwstenen voor een gezonde teamcultuur en spelen een cruciale rol in teamontwikkeling. Door te investeren in het definiëren, communiceren en naleven van deze waarden, kunnen teams gedijen in een omgeving die gebaseerd is op vertrouwen, samenwerking en gemeenschappelijk succes.

oktober 24, 2023

Loslaten om vooruit te komen

Oude beelden, patronen, en overtuigingen loslaten om vooruit te komen vraagt de moed om te starten en het ongemak wat erbij komt kijken te verduren. Stukje bij beetje loslaten en zo stap voor stap vrijer en autonomer worden als mens en als leider.

Servant leadership
in vijftien minuten

‘Servant leadership in 15 minuten’. Waarom zijn zoveel mensen naar zichzelf op zoek? Wat doen inspirerende leiders anders? Dit boek helpt je bij jouw reis naar dienend leiderschap.

Inschrijven nieuwsbrief