Oordelen over jezelf
april 7, 2020Podcast oordelen (deel 2)
Hoe ga je om met oordelen over jezelf?
auteur: Arlette Bout
Scroll naar beneden voor de Podcast
In de podcast over oordelen die we de vorige keer hebben gelanceerd ging het met name over oordelen die je hebt over anderen. Gaandeweg dat gesprek benoemden we dat we misschien wel de hardste en hardnekkigste oordelen hebben over onszelf.
En in de tijd waarin we nu zijn beland komen die weer extra sterk naar voren. Met de bril waarop we naar onszelf kijken gaan we ook de interactie met de ander aan. Hoe praat je over jezelf, wat denk je over jezelf en zijn die gedachten en overtuigingen versterkend?
In deze podcast vertellen wij over onze eigen oordelen, hoe wij ons hebben ontwikkeld en wat we met die oordelen hebben gedaan en hoe we onszelf hebben geheeld.
Want het bijpassende thema vanuit dienend leiderschap is de competentie ‘heel maken’. Niemand groeit op zonder butsen of builen, letterlijk en fysiek, maar ook geestelijk.
Nooit goed genoeg
Oordelen die we over onszelf hebben zitten ons in de weg in het dagelijks leven. Dat kan zijn in de vorm van een beperkende overtuiging. De meest voorkomende is die van je nooit goed genoeg voelen. Wij durven er heel wat onder te verwedden dat jij er ook mee te maken hebt.
Hard werken, nog harder werken, meer dan je best doen, nog meer geld verdienen, nog meer omzet draaien en niet kunnen stoppen. Niet met minder genoegen kunnen nemen. Nooit de tijd nemen om te lummelen of te reflecteren.
Het uiterste van je medewerkers eisen, alles eruit willen halen, doorzetten, nooit opgeven. Dat zijn van die zinnen en gedachten die je kunt hebben. De vraag is waar je die voor het eerst hebt opgepikt. En ze hebben je ongetwijfeld veel gebracht. Maar de uitspraak “What got you here won’t get you there” geldt ook hier.
Wat zijn de gevolgen?
Het gevaar van oordelen over onszelf blijven geloven is dat we ondermijnend gedrag laten zien. Niet alleen naar onszelf waardoor ons werkelijke talent niet zichtbaar wordt. Maar ook ondermijnend gedrag naar mensen in onze omgeving. We kunnen sarcastisch worden, maar ook mensen onvoorstelbaar onder druk zetten.
En binnen dienend leiderschap gaat het nu eenmaal om je als leider in te zetten voor die groei en ontwikkeling van anderen. Met welke intentie en energie doe je dat? Met de kwetsende echo uit het verleden of met de geheelde energie van vandaag?
Drie tips
In de huidige tijdsgeest kan het geen kwaad om de tips die Arlette aan het einde van de podcast geeft op te volgen.
- Ga eens na welke oordelen je over jezelf hebt. Durf eerlijk te zijn, laat het ongemak wat zich bij dat onderzoek aandient er zijn. Je hoeft er niks mee.
- Hoe uiten die oordelen over jezelf in de dagelijkse praktijk. Wat zijn je overtuigingen waarmee je je werk doet, anderen tegemoet treedt
- En als je je persoonlijke waarden erbij pakt, onderzoek dan nog eens iets genuanceerder welk gedrag uit die oordelen voortvloeit en welk gedrag uit je verlangen en dus vol met levensenergie is en zuivere richting geeft aan je leven?
Juist nu, neem de tijd voor deze reflectie. En mocht je vragen hebben, heb je hulp nodig, voel je dan van harte welkom en uitgenodigd om contact te zoeken.
Beluister de Podcast ‘Servant Leadership in 15 minuten’ over oordelen
Beluister de Podcast ‘Servant Leadership in 15 minuten’ over dit onderwerp via Apple iTunes, Spotify of Google Podcast of direct hieronder. Vergeet je niet te abonneren want er komen snel meer afleveringen online met boeiende gesprekken en interessante gasten.
Misschien ook interessant
Teamwaarden als bouwstenen voor gezonde en hechte teams
Teamwaarden vormen de bouwstenen voor een gezonde teamcultuur en spelen een cruciale rol in teamontwikkeling. Door te investeren in het definiëren, communiceren en naleven van deze waarden, kunnen teams gedijen in een omgeving die gebaseerd is op vertrouwen, samenwerking en gemeenschappelijk succes.