Moed en (persoonlijk) dienend leiderschap

februari 18, 2020

Podcast: Moed en persoonlijk dienend leiderschap

Hoe je je leven echt leeft als je eerlijk durft te zijn
auteur: Arlette Bout

Scroll naar beneden voor de Podcast

Wat is eigenlijk moed of moedig zijn? In september 2019 besteedden wij er met NIVSL een Broedplaats aan. Moedige leiders, wat kenmerkt hen eigenlijk? Arlette schreef er destijds twee stukjes over. Lees hieronder haar quotes.

Persoonlijke moed 

“Moed is niet alleen iets groots of heldhaftigs, weggelegd voor helden die de mensheid redden. Moed tonen of voelen zit ‘m vaak in hele kleine dingen, voor anderen iet zichtbaar. Moed is namelijk ook durven voelen wat een situatie met je doet en je actie erop laten aansluiten op wat je zelf uiteindelijk wilt, omdat het recht doet aan wie jij bent“.

Onze vraag: waar durf jij moedig te zijn en waar aarzel je nog?

Moed als leider van of in een organisatie

“Moedig leiderschap in organisaties is niet stoere beslissingen nemen in je eentje, maar het lef hebben je mensen serieus te nemen en hen allen om advies vragen. Daarmee loop je risico dat je je eigen plan opzij moet zetten omdat je anders je mensen verliest. En daarmee hun vertrouwen. Wég resultaat. Moedig leiderschap is dus vooral onvoorwaardelijk vertrouwen geven”.

Onze vraag: hoe ben jij zelf als leidinggevende het voorbeeld van moedig leiderschap? Wat zien je mensen dan?

Mannen versus vrouwen

Associaties in woorden die naar boven komen bij het woord ‘moed’ zijn bijvoorbeeld durf, falen, mislukken, angst, overgave, klein, ademen, voelen, ja en nee zeggen, doen en zelf. Onze ervaring is dat het misschien wel juist mannen zijn die het lastig vinden om zichzelf ‘te laten zien’, te delen waar zij zelf bang voor zijn als het hen persoonlijk aangaat. En dan bedoelen we niet de zorgen om het bedrijf, de mensen, het gezin. Maar juist die echt persoonlijke zaken en thema’s.

Durf je te huilen als man, je diepste gevoel te tonen en uit te spreken? En hoe doe je dat als je in een organisatie werkt waar veel vrouwen werken? Vind je dan dat je de sterkste moet zijn of niet? Hoe ga je daarmee om? Wat verwacht je van die ander, of het nu man of vrouw is?

Eerlijk zijn

Het vraagt grote moed om eerlijk te zijn naar jezelf. Jezelf in de spiegel aankijken, echt in je ogen en te onderzoeken wat zich roert en wat je nog niet zo makkelijk durfde te zien of uit te spreken.

Brené Brown schrijft erover in haar boek “Durf te leiden: de kracht van kwetsbaarheid voor moedige leiders”. En de vraag die je jezelf mag stellen is welk verhaal je jezelf eigenlijk vertelt waardoor je blijft in de situatie zoals die is.

Durf los te laten

Moed is ook ego, wantrouwen en controle loslaten en je overgeven aan die ander. En dat terwijl je niet weet hoe die ander reageert, met jouw diepste zielsroerselen omgaat. Misschien gaat het wel over dat je diep ongelukkig bent met jezelf, of met je relatie, met jouw plek in de organisatie. En sta je op het punt om een belangrijke keuze te maken. Hoe de toekomst er dan uit gaat zien weet je niet, maar wat nou als je durft los te laten wat er nu is….

Het is een risico dat je neemt, maar als je het durft, krijg je er zeker iets prachtigs voor terug.

Beluister de Podcast ‘Servant Leadership in 15 minuten’ over moed

In deze podcast aflevering over moed laat Eric in een persoonlijk verhaal horen hoe hij moed beleeft, hoe hij ermee omgaat en welke rol die ander, in dit geval Arlette, ermee omgaat.

We hopen dat het je inspireert om in gesprek te gaan. Met jezelf, een dierbare, een coach of wie dan ook waarvan jij denkt dat deze persoon jou weer een stapje verder brengt naar jezelf. Want juist door je kwetsbaarheid te onderzoeken neemt je kracht als leider toe.

Voel je welkom bij ons als je over moed en leiderschap in gesprek wilt. We zijn er voor je, onvoorwaardelijk.

Beluister de Podcast ‘Servant Leadership in 15 minuten’ over dit onderwerp via Apple iTunes , Spotify of Google Podcast of direct hieronder. Vergeet je niet te abonneren want er komen snel meer afleveringen online met boeiende gesprekken en interessante gasten.

Misschien ook interessant

januari 23, 2024

Teamwaarden als bouwstenen voor gezonde en hechte teams

Teamwaarden vormen de bouwstenen voor een gezonde teamcultuur en spelen een cruciale rol in teamontwikkeling. Door te investeren in het definiëren, communiceren en naleven van deze waarden, kunnen teams gedijen in een omgeving die gebaseerd is op vertrouwen, samenwerking en gemeenschappelijk succes.

oktober 24, 2023

Loslaten om vooruit te komen

Oude beelden, patronen, en overtuigingen loslaten om vooruit te komen vraagt de moed om te starten en het ongemak wat erbij komt kijken te verduren. Stukje bij beetje loslaten en zo stap voor stap vrijer en autonomer worden als mens en als leider.

Servant leadership
in vijftien minuten

‘Servant Leadership in 15 minuten’. Een prikkelende titel die dwingt tot nadenken over dienend leiderschap. Heb je haast dan kun je er beter niet aan beginnen.

Inschrijven nieuwsbrief