Kosten besparen met dienend leiderschap

februari 5, 2016

NIVSL Servant Leadership als Haarlemmer Olie

Hoe bespaar je op (ziekte)verzuim, outplacement en ontslagvergoeding? Iets dat iedere HR manager zou moeten weten!

In 1696 adverteerde de Haarlemmer Claes de Koning Tilly met Haarlemmerolie, het zou een wondermiddel zijn tegen allerlei ziektes en kwaaltjes. Het bleek voor velen te werken.

Vandaag de dag biedt het Haarlemse NIVSL (Nederlands Instituut voor Servant Leadership) iets vergelijkbaars met dat wondermiddel: Servant Leadership als middel tegen allerlei organisatiekwaaltjes. Liever preventie dan bestrijding, zo is de gedachte, want dat bespaart enorm veel geld én belangrijker dan dat, het zorgt voor groei van mensen en ontwikkeling van de organisatie.

Persoonlijk dienend leiderschap dus als een soort Haarlemmerolie!

Het is bekend dat ontevreden en ongelukkige medewerkers contraproductief zijn. Ze houden anderen van het werk, doen privézaken op kantoor en zijn vaker ziek, althans, ze verzuimen vaker. Verzuim is immers een keuze. Herkenbaar?

Niet goed functionerende medewerkers, professionals en managers kosten een organisatie geld, en soms zelfs veel geld. De verborgen kosten lopen hoog op, ik noem:

 • verborgen kosten die te maken hebben met kort frequent verzuim
 • kosten van vervanging bij langdurig verzuim als gevolg van burnout
 • kosten die te maken hebben met vervanging door hoog verloop
 • torenhoge kosten die in de vorm van sectorpremies voor arbeidsongeschiktheid
 • kosten die gepaard gaan met outplacement
 • kosten door het weglopen van klanten en hun negatieve berichten op social media

De hierboven genoemde kosten zijn soms schrikbarend hoog en kunnen oplopen tot een veelvoud, variërend van een tienvoud tot een honderdvoud, van een investering in opleiding, training of begeleiding in persoonlijk leiderschap.

Kan dit worden voorkomen of beïnvloed? Jazeker! Investeer als organisatie in het ontwikkelen van persoonlijk leiderschap of leiderschap in zijn algemeenheid.

Het is bekend dat gelukkige en tevreden medewerkers:

 • beter presteren
 • beter presteren
 • productiever zijn
 • met betere ideeën komen om de kwaliteit te verhogen
 • effectiever en efficiënter werken
 • volledig de verantwoordelijkheid nemen voor hun leven en werk

Kortom: ze tonen persoonlijk leiderschap.
Dit is in ieder geval onze ervaring met de mensen die wij hebben begeleid met leiderschapsontwikkeling.

Managers die hun mensen (bege)leiden vanuit de principes van dienend leiderschap zijn beter in staat om hun medewerkers in hun kracht te zetten. Daardoor zijn deze medewerkers gezonder en vrijer om bijtijds andere keuzes te maken voordat hun gezondheid of functioneren in het gedrang komt. En ze dragen duurzamer bij aan bedrijfsresultaten en hogere klanttevredenheid.

Professionals die servant Leadership competenties toepassen laten persoonlijk leiderschap zien en nemen verantwoordelijkheid voor hun bijdrage aan resultaat, groei en ontwikkeling. Als deze zaken uitblijven en er geen uitzicht is op wezenlijke verandering ondanks hun inzet dan besluiten zij zelf om van koers te veranderen, ruim voordat hun gezondheid of werkplezier in het gedrang komt. Ze blijven duurzaam inzetbaar.

Inzetten op persoonlijk (dienend) leiderschap van managers en professionals levert groei en ontwikkeling van de organisatie op en bespaart dus verborgen kosten.

Servant Leadership is niet voor niets life changing Haarlemmerolie!

Hoe houd jij verborgen kosten binnen de perken? Ik ben benieuwd en nodig je uit om dat in een reactie hieronder te delen. Wil je meer weten van ons en over onze ervaringen neem dan rechtstreeks contact met ons op.

Misschien ook interessant

januari 23, 2024

Teamwaarden als bouwstenen voor gezonde en hechte teams

Teamwaarden vormen de bouwstenen voor een gezonde teamcultuur en spelen een cruciale rol in teamontwikkeling. Door te investeren in het definiëren, communiceren en naleven van deze waarden, kunnen teams gedijen in een omgeving die gebaseerd is op vertrouwen, samenwerking en gemeenschappelijk succes.

oktober 24, 2023

Loslaten om vooruit te komen

Oude beelden, patronen, en overtuigingen loslaten om vooruit te komen vraagt de moed om te starten en het ongemak wat erbij komt kijken te verduren. Stukje bij beetje loslaten en zo stap voor stap vrijer en autonomer worden als mens en als leider.

Servant leadership
in vijftien minuten

‘Servant leadership in 15 minuten’. Waarom zijn zoveel mensen naar zichzelf op zoek? Wat doen inspirerende leiders anders? Dit boek helpt je bij jouw reis naar dienend leiderschap.

Inschrijven nieuwsbrief