Hoe ben jij versierd?

december 9, 2019

Hoe ben jij versierd?

Het einde van 2019 nadert. Een mooie tijd om rust te nemen en te reflecteren op het jaar dat bijna achter je ligt en hoe jij daar als leider of professional in hebt gehandeld. Om je op weg te helpen hebben wij een aantal vragen voor je. Laten we de kerstboom eens als metafoor nemen.
De kerstboom dat ben jijzelf. De boom is versierd met een piek, ballen, andere versiering en lichtjes.

Wat hebben piek, ballen en lampjes met persoonlijk leiderschap te maken?

De piek is jouw hogere doel, je visie en missie.
De ballen en de andere versiering zijn je kernwaarden, de beslissingen die je hebt genomen, spectaculaire nieuwe ideeën, succesmomenten, vul maar in.
De verlichting is je manier van communiceren. De lichtpuntje zijn je medewerkers. Zij worden verbonden via het snoer. Dat snoer staat voor onderlinge communicatie en verbinding.

Ben je er klaar voor? Laptop bij de hand om de vragen en de antwoorden te noteren? Of vind je het plezieriger om met pen en papier te werken?

Daar gaan we dan!

Hoe staat jouw piek erbij?

Hoe is het met jouw persoonlijke ‘Why”? Waartoe besta jij? Hoe ziet dat hogere doel eruit? Ben je van meerwaarde of toegevoegde waarde geweest voor je mensen, je klanten, je leveranciers? Ben je er blij mee? Zijn zij blij met jou? Hoe weet je dat?

Hoe zien jouw ballen eruit?

Kijk eens naar je kernwaarden. Ligt er een dikke laag stof op, zijn weggemoffeld in een donker hoekje? Of besteed je er iedere dag bewust tijd en aandacht aan?
Poets je ze regelmatig op zodat ze blijven glanzen? Zijn ze duidelijk zichtbaar in gedrag? Of roep je het een en doe je het ander? Deze ballen maken jou uniek en hangen op strategische plaatsen in de boom. Of is dat bij jou niet zo?

En de andere versiering?
Hoe is het met je creativiteit? Kom je toe aan nieuwe en verfrissende ideeën en samenwerkingen? Of blijf je liever bij het oude en blijf je alles zelf doen omdat je niet met de tijd durft mee te bewegen?

Hoe staat het met de verlichting?

Is je communicatie helder, versterken ze je waarden en je hogere doel? Is de manier waarop je met anderen in gesprek bent versterkend en verlichtend voor jullie relatie? Flonkeren je lampjes of zijn er een paar kapot? Wat doet dat met de rest van de verlichting? En welk effect heeft dat op de hele boom?

De basis is natuurlijk de boom zelf.

Hoe krachtig voel je je? Zorg je goed voor jezelf? Of geef je jezelf onvoldoende aandacht en voeding in de vorm van coaching of opleiding? Een beetje verdroogd met dorre naalden waar de verlichting en versiering bijna vanaf glijden. Een deprimerende vertoning, en tijd om de deur uit te doen? Of ben je een hartelijke en inspirerende persoon waarbij het fijn is om in de buurt te zijn?

De laatste vraag:

Op een schaal van 0-10 hoe blij of tevreden ben je met jouw totale boom?
Het kan zijn dat je jezelf op de laatste vraag een laag cijfer geeft of lager dan je zou willen. Je boom staat er misschien wel wat verpieterd bij. Kennelijk heb je dan weinig tijd een aandacht gehad voor je boom, jijzelf en je persoonlijke leiderschap dus. Dat hoeft natuurlijk niet zo te blijven.

Wil je jezelf opnieuw versieren?

Je kunt natuurlijk beslissen om met de informatie die je net hebt gekregen het nieuwe jaar goed te starten. Je opleidingsbudget wat je nog niet had besteed in 2019 te voegen bij het opleidingsbudget voor 2020.

Kies een leiderschapstraining die je weer terugbrengt bij je krachtige en authentieke zelf. Dus: optimaal dienend aan jezelf, zodat je je team en organisatie weer optimaal kunt dienen.

Voel je dan bij deze uitgenodigd en van harte welkom bij de Servant Leadership Practitioner die in januari start. Een groot cadeau aan jezelf, je team en organisatie. En zelfs je eigen gezin.

Misschien ook interessant

januari 23, 2024

Teamwaarden als bouwstenen voor gezonde en hechte teams

Teamwaarden vormen de bouwstenen voor een gezonde teamcultuur en spelen een cruciale rol in teamontwikkeling. Door te investeren in het definiëren, communiceren en naleven van deze waarden, kunnen teams gedijen in een omgeving die gebaseerd is op vertrouwen, samenwerking en gemeenschappelijk succes.

oktober 24, 2023

Loslaten om vooruit te komen

Oude beelden, patronen, en overtuigingen loslaten om vooruit te komen vraagt de moed om te starten en het ongemak wat erbij komt kijken te verduren. Stukje bij beetje loslaten en zo stap voor stap vrijer en autonomer worden als mens en als leider.

Servant leadership
in vijftien minuten

‘Servant Leadership in 15 minuten’. Een prikkelende titel die dwingt tot nadenken over dienend leiderschap. Heb je haast dan kun je er beter niet aan beginnen.

Inschrijven nieuwsbrief