Helpjunkies

december 15, 2021

Zet jij jezelf op nummer 1?
Zuurstofmasker op!

Wat een lastige vraag kan dat zijn! Zeker als je gewend bent om vooral voor anderen te zorgen of klaar te staan, of dat nu in de privésfeer is of dat het op je werk is. 

Het is natuurlijk van belang om je te realiseren dat je rekening ‘moet’ houden met mensen om je heen. Maar steeds je energie in andere mensen investeren en jezelf op de laatste plaats zetten is niet verstandig en leidt uiteindelijk tot uitputting. 

Het is eigenlijk heel simpel. Je telefoon kun je ook niet onbeperkt blijven gebruiken zonder deze regelmatig op te laden, je auto heeft ook nog steeds regelmatig brandstof nodig (of moet als je elektrisch rijdt ook regelmatig aan de oplader). Je longen hebben toch minimaal een aantal keren per minuut nieuwe lucht nodig om de zuurstof door je bloed en daarmee alle organen te bereiken. Dan blijf je leven en gezond.

Helpjunkies

Maar wat komen wij in de praktijk vaak tegen? Ontzettend hartelijke, empathische leidinggevenden die het beste met hun team voor hebben maar zichzelf voorbij lopen en vergeten. de zogenaamde helmjunkies. Ze kunnen het gewoon niet laten. Ze zijn verslaafd aan helpen en redden.

Ze zijn zo gedreven in het ervoor zorgen dat hun mensen zich goed voelen, ze bij alles willen helpen dat ze schijnbaar eindeloos door kunnen gaan en alle handen op elkaar krijgen voor beste ‘baas’ of ‘werkgever’. En ondertussen moeten ze ook nog hun eigen directie tevreden houden wat ook niet altijd meevalt.

Maar ondertussen lijden ze. 

Dat lijden uit zich in futloosheid, snel geïrriteerd zijn, concentratieverlies, kortaf doen. Ze maken lange dagen om naast al het werk dat ze met of van (echt waar!) anderen doen, ook hun eigen werk nog af te kunnen krijgen. Dat heet bedienen van anderen en heeft niets met dienend leiderschap te maken.

Jezelf op nummer 1 zetten is voor hen als vloeken voor het altaar. Dat dóe je niet. Maar waarom eigenlijk niet? Je zult het ongetwijfeld vaker hebben gehoord maar in het vliegtuig moet je eerst je eigen zuurstofmasker op zetten voordat je een ander helpt bij het opzetten van haar/zijn zuurstofmasker. Waarom zetten we die regel niet voort in alles wat we als leidinggevenden doen? 

leading by example 

Hoe kun je je teamleden stimuleren om goed naar hun eigen behoeften te kijken als je jezelf steevast overslaat? Welk voorbeeld geef je als je zelf niet meer naar opleidingen of cursussen gaat omdat je er geen tijd voor hebt (denk je of vind je tenminste).

Jezelf op nummer 1 zetten is een must voor iedereen die leidinggeeft. En laat dat nu iedereen zijn! Ieder mens geeft namelijk leiding aan haar/zijn eigen leven. Althans dat zou wel zo moeten zijn. Dat heet persoonlijk leiderschap. 

En jij als leidinggevende zou hierin het stralende voorbeeld moeten zijn hoe jij dat zelf doet en voorleeft. Leading by example heet dat ook wel. 

Kinderen leren van hun ouders hoe te leven. Medewerkers leren van hun leidinggevende hoe te werken. Beginnende wedstrijdsporters kijken naar de kampioenen in hun sport en laten zich daardoor inspireren. 

En wat doe jij? Welk voorbeeld ben jij voor je team als het gaat om goed voor jezelf te zorgen?

stop

Stop met het bedienen van anderen. Kap er gewoon mee. Dat is niet slecht of egoïstisch. Dat is goed voor jezelf zorgen en daarmee ook voor anderen. Neem de leiding over je eigen leven weer terug en geef de verantwoordelijkheid voor het leven en werk van anderen ook weer terug aan degene van wie die verantwoordelijkheid in eerste instantie was. Ga dienen in plaats van bedienen, dan ga je leiden in plaats van lijden.

Lummeltijd

Bedenk hoeveel tijd jij iedere dag (jawel echt iedere dag) nodig hebt voor jezelf om te lummelen en niksen. Geen acties of doelen, maar het ‘niet-doen’ beoefenen. In die tijd kun je bijvoorbeeld bewuster gaan ademen waarbij je je ademhaling langzaam verdiept. Je zult zien dat je geest helderder wordt en je intuïtie beter zijn werk kan gaan doen.

Plan deze ‘niet-doen’ tijd in je agenda in en laat er niks tussen komen. Heilige ‘me-time’ in plannen. Waarschuw je collega’s, medewerkers, managementassistente dat er niets, maar dan ook niets overheen of doorheen gepland mag worden. 

En let op: als ‘do-good-junk’ kun je er behoorlijk last van hebben dat je mensen gaat afwijzen. Maar weet dat je jezelf afwijst als je jezelf op de laatste plaats zet. En echt: het went en je zult merken dat als je op die manier jezelf meer gaat waarderen, anderen jou ook meer gaan waarderen en je gaan volgen. 

mandarijntje

Voor de echte fanatiekelingen kun je deze me-time gaan gebruiken om echt helemaal niets te doen. Dus ook niet rommelen, beetje opruimen of iets dergelijks. Alleen maar zitten en je blik op een punt richten en goed ademen. Het vraagt natuurlijk wel wat oefening, want het ongemak verduren van ineens niets meer te moeten is best wel een uitdaging. Die gedachten die door je hoofd razen kunnen je aardig testen. Maar weet dat ze vanzelf weer verdwijnen en dat je ze na dat half uurtje (of zoiets) weer kunt oppakken. Als ze echt belangrijk waren komen ze wel weer terug en anders waren ze alleen maar ruis.

Maar als echt niets doen echt te heftig voor je is, dan kun je natuurlijk ook je bewustzijn gaan vergroten. Meditatief een mandarijntje eten, een schaaltje vers fruit bedachtzaam opeten en bewust proeven wat je eet en hoe het smaakt. Je kunt aandachtig om je heen kijken en de oordelen die naar boven komen bij het zien van bijvoorbeeld verfspatten op de grond die je nog niet had weggeveegd na het schilderen van de muur het weekend ervoor, rustig voorbij laten komen en ze laten gaan. 

Zelfzorg

Je ziet het, er is genoeg inspiratie en reden om jezelf op 1 te zetten. Door goed voor jezelf te zorgen, af en toe een pauze te nemen en die niet in te vullen met ‘doe-dingen’ maar met zijn, help je je hele systeem kalmeren en rust te brengen in je lichaam en geest. Het goede voorbeeld geven. 

Ik ben benieuwd hoe jij je ‘zelfzorgtijd’ ervaart, wat het je tot nu toe heeft gebracht en of je zelf ook tips hebt die je met mij wilt delen. Ik leer heel graag van anderen en als je je tip met mij wilt delen help je mij misschien ook weer verder. Want ook ik blijf bijleren. En ik kan jouw tip ook weer delen met anderen. Zo helpen we elkaar. Samen, door te beginnen bij jezelf.

goede start 2022 

PS De voorjaarseditie van onze Servant Leadership Practitioner start op 7 en 8 februar1 2022. Een goede start van het nieuwe jaar. Jezelf op de eerste plaats zetten zodat je anderen kunt dienen en vanuit overvloed geven. Zien we je daar? Oh en lees nog even door want:

Wist je dat per 1 januari aanstaande de scholingskosten niet meer fiscaal aftrekbaar zijn? Mocht je van de huidige regeling gebruik willen maken waarbij dat wel nog mogelijk is, dan moet je je snel inschrijven zodat je de factuur nog in dit jaar van ons ontvangt. Je hoeft deze dan niet voor het einde van het jaar betaald te hebben. 

Misschien ook interessant

januari 23, 2024

Teamwaarden als bouwstenen voor gezonde en hechte teams

Teamwaarden vormen de bouwstenen voor een gezonde teamcultuur en spelen een cruciale rol in teamontwikkeling. Door te investeren in het definiëren, communiceren en naleven van deze waarden, kunnen teams gedijen in een omgeving die gebaseerd is op vertrouwen, samenwerking en gemeenschappelijk succes.

oktober 24, 2023

Loslaten om vooruit te komen

Oude beelden, patronen, en overtuigingen loslaten om vooruit te komen vraagt de moed om te starten en het ongemak wat erbij komt kijken te verduren. Stukje bij beetje loslaten en zo stap voor stap vrijer en autonomer worden als mens en als leider.

Servant leadership
in vijftien minuten

‘Servant Leadership in 15 minuten’. Een prikkelende titel die dwingt tot nadenken over dienend leiderschap. Heb je haast dan kun je er beter niet aan beginnen.

Inschrijven nieuwsbrief