Dienend leiderschap: jodelahiti? Alle tijd voor reflectie!

december 22, 2015

NIVSL Jodelahiti?December is meestal de drukste maand van het jaar. Van het ene festijn met cadeaus en surprises glijden we geruisloos door naar het volgende met prachtig versierde kerstbomen, lichtjes en gezellig samen zijn. En voor je het weet is daar weer Oud en Nieuw.

Hét moment om even terug te kijken. Wat heb ik allemaal gedaan dit jaar? Wat waren de successen en waar zaten mijn leermomenten? Welke voetafdruk heb ik dit jaar gezet waar ik trots op ben? Wat wil ik in het nieuwe jaar (anders) gaan doen? Genoeg om met een goed glas wijn voor een knappend en knisperend haardvuur over te mijmeren.

Eerst even terug kijken: mijn laatste tips gingen over hoe je bewust aandacht moet besteden aan negatieve gedachten om ze vervolgens echt los te kunnen laten en dat van te voren piekeren niet effectief is (we cross that bridge when we get there). In de andere gaf ik je tips om in het hier en nu te kunnen blijven omdat je altijd NU kunt kiezen (hoe je het ook wendt of keert: altijd NU ). In de afsluiting gaf ik de hint dat je hulpbronnen en ankers kunt gebruiken om je te helpen.

Wat zijn nu hulpbronnen en wat zijn ankers?

Voor mij zijn hulpbronnen energie gevende bronnen die mij helpen om met name in uitdagende tijden, emotioneel of fysiek, overeind te blijven en door te kunnen gaan met leven en werken. Ik kan ze in mijzelf zoeken en in stilte maar ook in een activiteit, alleen of met anderen.

Bijvoorbeeld sporten, zodat ik niet alleen mentaal maar ook fysiek fit kan blijven. Of momenten kiezen die ik afgezonderd met mijzelf kan doorbrengen: een lange (trage) wandeling in de natuur, met een goed boek voor de open haard, een schoonheidsbehandeling, een mooi gesprek met een vriendin of samen uit eten.

Het zijn voor mij de momenten waarin ik vertraag om weer bij mijzelf te kunnen komen en mijn gevoel goed te onderzoeken: wat voel ik nu, waar voel ik dat in mijn lichaam, wat is het signaal dan en wat wil ik ermee?

Ik nodig je uit om eens te bedenken wat jouw hulpbronnen zijn waar je naar terug kunt grijpen en ze met mij te delen.

Ankers zijn vaste punten die mij op het rechte pad houden.

Voor mij zijn dat mijn persoonlijke waarden: liefde, vrijheid, passie, plezier en daadkracht. Deze waarden dragen mijn missie in leven en werk: mensen en organisaties in hun eigen kracht brengen zodat ze kunnen groeien en bloeien en hun eigen unieke bijdrage aan hun omgeving en hun organisatie kunnen leveren.

Waarden sturen gedrag en geven richting in dagelijks handelen. In onze Servant Leadership Practitioner gaan wij uitgebreid aan het werk met ieders persoonlijke waarden. Wat zijn ze, wat betekenen ze voor de deelnemers en welk gedrag hoort er bij de verschillende waarden. Waarden geven pas energie als je er bewust mee aan het werk gaat en blijft. Ze inspireren om te blijven verbinden en de goede dingen goed te doen.

De basis van persoonlijk leiderschap is het kennen van je missie en je bijbehorende persoonlijke waarden. Wij geloven erin dat hoe eerder je weet hoe je missie luidt en welke waarden je daarbij helpen, je ook gerichter je leven vorm kunt geven. Je eigen leven leiden, er de regie over nemen.

En als we dan nu vooruit kijken, naar een nieuw fris en blanco jaar is dit precies de reden waarom wij in het komende kwartaal gaan starten met een kort programma voor jonge leiders. Jonge mensen die net van een hogeschool of een universiteit komen en gestart zijn in hun eerste baan. Hun vragen gaan niet over hoeveel salaris ze gaan krijgen, maar richten zich op hoe zij bewust keuzes kunnen maken die dicht bij henzelf liggen en wat hun bijdrage zal of kan zijn. Ons is uit gesprekken met starters gebleken dat zij de behoefte hebben om dit duidelijk te krijgen.

Samen met Hanno de Schipper zal ik een groep jonge leiders, starters op de arbeidsmarkt, begeleiden in een tweedaagse basismodule Bewust jezelf leiden vanuit je waarden. Onze wens is om voor de zomer nog de verdiepingsmodule te verzorgen waarin ze dan hun waarden en hun missie gaan verbinden aan concrete acties. Ken je mensen voor wie dit een goede tool zou kunnen zijn, breng ons dan vooral in contact met elkaar.

En tot slot gaat in 2016 mijn boek Servant Leadership in 15 minuten ‘geboren’ worden. Binnenkort meer hierover.

Voor nu wensen Eric en ik jullie gezellige feestdagen, tijd om te reflecteren onder de kerstboom of in de winterzon tijdens je vakantie, al dan niet in de bergen. Met je dierbaren opnieuw waardevolle herinneringen creëren en een verlanglijstje maken van wat je jezelf gunt om te leren en hoe je gaat bijdragen aan de groei van andere mensen.

En vooral: geniet, met volle teugen, in het NU!

 

Misschien ook interessant

januari 23, 2024

Teamwaarden als bouwstenen voor gezonde en hechte teams

Teamwaarden vormen de bouwstenen voor een gezonde teamcultuur en spelen een cruciale rol in teamontwikkeling. Door te investeren in het definiëren, communiceren en naleven van deze waarden, kunnen teams gedijen in een omgeving die gebaseerd is op vertrouwen, samenwerking en gemeenschappelijk succes.

oktober 24, 2023

Loslaten om vooruit te komen

Oude beelden, patronen, en overtuigingen loslaten om vooruit te komen vraagt de moed om te starten en het ongemak wat erbij komt kijken te verduren. Stukje bij beetje loslaten en zo stap voor stap vrijer en autonomer worden als mens en als leider.

Servant leadership
in vijftien minuten

‘Servant leadership in 15 minuten’ is geen gewoon boek maar een echt doe boek. Het neemt je stapsgewijs mee langs de kenmerken van dienend leiderschap.

Inschrijven nieuwsbrief